Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Tradycyjny polski krupnik

print Drukuj
Tradycyjny polski krupnik

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.8

30 ocen

Krupnik to tradycyjna polska zupa, znana chyba w każdym polskim domu. Krupnik można przygotowywać na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu.

Oto przepis na krupnik w starym stylu, można rzec, że oto  tradycyjny polski krupnik.

 

składniki
  • Udka z kurczaka – 2 sztuki
  • Marchew – 2 sztuki
  • Pietruszka – 2 sztuki
  • Ziemniaki – 5 sztuk
  • Seler
  • Por
  • Pęczak – ok. 15 łyżek
  • Suszone grzyby – kilka sztuk
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki lub koperek do posypania
sposób przygotowania

Jak przygotować tradycyjny krupnik?

  1. Najpierw bierzemy się za grzyby. Należy je wrzucić do kubka i zalać wrzątkiem. Odstawiamy na minimum kilkanaście minut. Potem, gdy będą miękkie trzeba pokroić je w paseczki.
  2. Następnie płuczemy kaszę i odsączamy.
  3. Potem obieramy warzywa i kroimy na kawałki, kostkę lub plastry – jak kto woli.
  4. Bierzemy duży garnek (minimum 2 litrowy) i nastawiamy wodę do gotowania. Do garnka wrzucamy mięso, grzyby, kaszę i warzywa oprócz ziemniaków. Solimy. Ziemniaki dodajemy dopiero wtedy, gdy mięso będzie ugotowane.
  5. Doprawiamy  nasz pyszny krupnik solą i pieprzem.
  6. Krupnik jest gotowy. Należy podawać na talerzu przyozdobionym natką pietruszki lub koperkiem. Ja bardzo lubię krupnik z kawałkami kurczaka. Wcześniej, przed podaniem, warto oddzielić mięso od kości i pokroić w mniejsze kawałeczki.

Smacznego!

 

Ocena:
3.8
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Truskawkowe ciasto
Gwiazdka

Truskawkowe ciasto

Bardzo dobre ciato z masą która nie jest bardzo słodka, szybko sie robi.
Kopertki z mozzarellą i pomidorem
Gwiazdka

Kopertki z mozzarellą i pomidorem

Szybkie danie i sezonowe z wykorzystaniem pomidora i cukini
Nadziewane twarogiem koszyczki
Gwiazdka

Nadziewane twarogiem koszyczki

czasami warto zjeść cos bez mięsnego a równiez dobrego.  
Zapiekane udka w sosie tatarskim
Gwiazdka

Zapiekane udka w sosie tatarskim

trochę pracy jest szczególnie z wyjęciem kości ale naprawdę warto
Kotlety schabowe z kapuścianą kołderką
Gwiazdka

Kotlety schabowe z kapuścianą kołderką

Sezon na warzywa się zaczął trzeba fanatzyjnie wykorzystać a tą fantazję polecam :)
Schabowe roladki z mozzarellą
Gwiazdka

Schabowe roladki z mozzarellą

Roladki schabowe można wymyślać na różne sposoby i proponuję taki :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!