Przepyszny krupnik na mięsie

Przepyszny krupnik na mięsie

Ocena:

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jaka jest ulubiona zupa Polaków? Na pewno w pierwszej trójce znajduje się krupnik. To świetna potrawa szczególnie na jesienno zimowe obiady. Krupnik jest pożywny, daje dużo energii i rewelacyjnie syci. Oto przepis na krupnik z wkładką mięsną z kaszą jęczmienną.

Składniki:

  • 25 dkg schabu z kością lub żeberek
  • Pół szklanki kaszy jęczmiennej
  • Jeden pęczek włoszczyzny
  • 4-5 ziemniaków
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól
  • Pieprz
  • Koperek

Sposób przygotowania:

Przepis na krupnik:

  1. Zaczynamy od umycia mięsa. Potem nastawiamy wodę w garnku, najlepiej 1,5 – 2 litrowym. Do wody wrzucamy listek laurowy, ziele angielskie. Gotujemy 15- 20 minut.
  2. Na tarce ścieramy marchew, pietruszkę i seler. Wrzucamy do zupy. Dodajemy całego pora, odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy tak ok. 10 minut i wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę jęczmienną (warto ją wcześniej wypłukać). Gotujemy na delikatnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  3. Wyjmujemy pora i możemy podawać zupę na stół. Krupnik można, po nalaniu do talerzy, udekorować koperkiem.
  4. Smacznego życzę, a na pewno będzie smacznie, bo przepis na krupnik  jest doskonały :)

Autor: Buli

Polecamy nasze przepisy