Krupnik z kasza gryczaną

Krupnik z kasza gryczaną

Ocena:

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Dzięki kurkumie krupnik z kaszą gryczaną nabiera apetycznej barwy, ale także wyjątkowych właściwości zdrowotnych. Kurkuma bowiem wyszukuje komórki rakowe, modyfikuje ich DNA iiii... prowadzi do ich zniszczenia! Z kolei kasza gryczana nadaje krupnikowi wyjątkowego smaku. Dlatego krupnik z kaszą gryczaną polecam każdemu, zarówno osobom na diecie bezglutenowej, smakoszom jak i wszystkim dbającym o swoje zdrowie. 

Składniki:

  • Kasza gryczana krakowska 1/2 szklanki
  • Woda 1,5 litra
  • Marchew 2 sztuki
  • Ziemniaki 4 sztuki
  • Pietrzuszka1 sztuka
  • Szalotka 2 małe sztuki
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Oto jak przygotować bezglutenowy krupnik z kaszą gryczaną: 

  1. Marchewkę i pietruszkę pokroić na cienkie plastry i zalać wrzątkiem.
  2. Dodać drobno pokrojoną szalotkę, ziele i listek laurowy.
  3. Na małym ogniu gotować wywar, około 20 minut.
  4. Po 20 minutach dodać drobno pokrojone ziemniaki.
  5. Gdy całość się zagotuje - posolić.
  6. Do wywaru dodać kaszę gotować około 7 minut, od czasu do czasu mieszając aby kasza nie przywarła
  7. Zupa powinna zgęstnieć, zrobić się zawiesista, a smaki muszą się przegryźć. 
  8. Dodać pół łyżeczki kurkumy.

 

Na talerzu krupnik można polać odrobiną oliwy.

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy