4,5 szkl mąki
1,5 margaryny
1,5 szkl cukru pudru
8 żółtek
2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
1 szkl cukru
1 opakowanie płatków migdałowych
Jabłka:
1,20 kg jabłek
1 galaretka
3 łyżki cukru
Masa grysikowa:
0,25 litra mleka
3-4 łyżki cukru
3-4 łyżki kaszy manny
15 dag masła
Z podanych składników na ciasto zagnitamy je i dzielimy na 3 części. Dwie pieczemy bez dodatków, a na trzecią robimy bezę z białek czyli ubijamy je z cukrem i dajemy na ciasto posypując ją migdałami.
Robimy powoli masę z jabłek obrane ścieramy na tarce. Smażymy w garnku do rozpadnięcia wsypujemy galaretkę w proszku i cukier- mieszamy.
Na końcu gotujemy masę grysikową. Do mleka wsypujemy kaszę wraz cukrem i gotujemy. Studzimy i łączymy z utartym wczesniej masłem.
Ułozenie gotowego ciasta:na spód djamy ciasto kruche na nie jabłka- ciasto- masa grysikowa- ciasto z bezą i migdałami na wierzchu.
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu