Taka tarta jest super rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub spodziewamy się gości. Nie trzeba dużo składników, żeby wyczarować coś pysznego. Do tarty użyłam powidła śliwkowego domowej roboty. Polecam:)
Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
półtorej szklanki mąki tortowej
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 słoiczek dowolnej konfitury (około 300 ml)
masło do posmarowania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Po tym czasie trochę ciasta odkroić, pozostałe ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do formy na tartę posmarowanej masłem i średnicy 25 cm. Nakłuć widelcem i posmarować konfiturą.
3. Odkrojone ciasto rozwałkować i kroić w paski, paski ułożyć w kratkę na tarcie.
4. Tartę piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
5. Upieczoną tartę wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu