Krucha tarta z konfiturą.

Krucha tarta z konfiturą.

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Taka tarta jest super rozwiązaniem, gdy mamy ochotę na coś słodkiego lub spodziewamy się gości. Nie trzeba dużo składników, żeby wyczarować coś pysznego. Do tarty użyłam powidła śliwkowego domowej roboty. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

15 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

półtorej szklanki mąki tortowej

1 jajko

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

1 słoiczek dowolnej konfitury (około 300 ml)

masło do posmarowania formy

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut.

2. Po tym czasie trochę ciasta odkroić, pozostałe ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do formy na tartę posmarowanej masłem i średnicy 25 cm. Nakłuć widelcem i posmarować konfiturą.

3. Odkrojone ciasto rozwałkować i kroić w paski, paski ułożyć w kratkę na tarcie.

4. Tartę piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Upieczoną tartę wystudzić, pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy