Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Krokiety to brzmi dość smakowicie, a przecież jest to zwykły zapiekany naleśnik z farszem. Wprawdzie można krokiety wykonywać na wiele różnych sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię i najczęściej robię krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety z mięsem też pyszne, ale to inną razą :)

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • olej do smażenia (lub jak kto woli kawałek słoniny)
  • Farsz:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 10 dużych suszonych grzybów
  • olej
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krokiety to zapiekane naleśniki, więc:

  1. Najpierw zajmiemy się naleśnikami. W tym celu do miski wlewamy mleko, wodę mineralną, wbijamy jajka, wsypujemy odrobinę solii dodajemy przesianą przez sitko mąkę. Powinna powstać jednolita, gęstawa masa.
  2. Na patelni na oleju (lub na skórce słoniny) smażymy nasze naleśniki.
  3. Kolej na nadzienie, farsz do krokietów:
    Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, dobrze odciskamy i gotujemy z kostką rosołową do miękkości. W międzyczasie dodajemy namoczone i posiekane drobno grzyby. Na koniec dodajemy posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę.
  4. Gotowy farsz odcedzamy z nadmiaru kwasu i przekręcamy przez maszynkę do mięsa (wystarczy 1 raz)
  5. Nasze naleśniki napełniamy farszem z kapusty, zawijamy i odsmażamy na oleju na rumiano.

I krokiety gotowe. Smacznego!

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy