Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy z awokado

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Przeciętna kaloryczność kremu czekoladowego to około 500 kcal w 100g; porcja kremu czekoladowego z awokado (150g) to trochę ponad 300 kcal. Zamiast tony cukrów prostych (uszkadzających naczynia krwionośne), w kremie czekoladowym z awokado znajdziecie tłuszcze - i to najlepsze z najlepszych bo kwasy omega 3!!! Pyszne i zdrowe :)

Składniki:

  • Dojrzałe awokado 1 sztuka, około 140g
  • Pestki dyni 1 łyżka
  • Kakao 1 łyżka, 10g                               
  • Miód (opcjonalnie ksylitol) łyżka 

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na krem czekoladowy z awokado

  1. Awokado przeciąć wzdłuż na pół, wyrzucić pestkę i wydrążyć wnętrze 
  2. Dodać pozostałe składniki - pestki dyni, kakao, miód - ksylitolu dodać mniej (do smaku)
  3. Następnie całość ugnieść widelcem lub zmiksować blenderem
  4. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

Krem wspaniale nadaje się do placków, naleśników i pieczywa!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy