Krem czekoladowy light

Krem czekoladowy light

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Produkty light to produkty, w których obniżono zawartość tłuszczu lub cukru o przynajmniej 30%. Przeciętna zawartość tłuszczu w 100g przeciętnego, kupnego kremu czekoladowego to odpowiednio 35 g tłuszczu i 60 g węglowodanów, W kremie czekoladowym light obniżyłam zawartość cukrów o ponad 70%, a tłuszczu prawie o 60% - robi wrażenie!!! Co ważniejsze w smaku, krem czekoladowy light nie ma sobie równych :)

Składniki:

  • Awokado (bardzo dojrzałe!) 1 sztuka
  • Kakao gorzkie 2-3 łyżki
  • Miód 1-2 łyżki
  • Mleko (krowie lub roślinne) 1,5% 2 łyżki
  • Sól morska szczypta
  • Świeże owoce

Sposób przygotowania:

A oto przepis na krem czekoladowy light

  1. Miękkie, dojrzałe awokado należy umyć i obrać ze skórki
  2. Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładki krem - można również rozgnieść widelcem
  3. Krem lekko rozcieńczamy mlekiem - w wersji bezmlecznej mleko krowie zastępujemy każdym innym mlekiem roślinnym!

Krem czekoladowy przełożyć do słoiczka - schłodzić i podawać ze świeżymi owocami

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy