Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Razowe kopytka ze szpinakiem

print Drukuj
Razowe kopytka ze szpinakiem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.5

6 ocen

Przepis na razowe kopytka ze szpinakiem przemyca odrobinę zdrowia do popularnych i uważanych za tuczące kluch, za które uchodzą tradycyjne kopytka. Przygotowanie razowych kopytek ze szpinakiem jest łatwe, a w ich przygotowaniu mogą pomagać dzieciaki, dla których przygotowanie razowych kopytek ze szpinakiem będzie świetną zabawą oraz sposobem na oswajanie się z nieznanymi dotąd warzywami. 

składniki
  • Ziemniaki 1kg
  • Mąka pszenna razowa 600g
  • Szpinak 200g
  • Jajka 2 średnie sztuki
  • sól pół małej łyżeczki
  • szałwia (opcjonalnie) łyżeczka posiekanych
sposób przygotowania

Oto jak przygotować razowe kopytka ze szpinakiem

 

  1. Ziemniaki umyć i ugotować w skórce, następnie obrać i jeszcze ciepłe zmielić.
  2. W między czasie szpinak zblanszować, posiekać i doprawić do smaku solą i pieprzem - pozostawić do wystudzenia.
  3. Masę z ziemniaków wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i pozostawić do ostudzenia.
  4. Do ziemniaków dodać mąkę, jajka i sól,
  5. Zagnieść ciasto, a następnie dodać szpinak.
  6. Ciasto wyrabiać szybko dodając mąki tyle aby było elastyczne.
  7. Ciasto podzielić na części, z każdej uformować wałeczki i pokroić na około 3 cm kawałki.  W dużym garnku zagotować posoloną wodę.
  8. Kopytka wkładać partiami do wrzątku.
  9. Zamieszać, przykryć i powtórnie zagotować.
  10. Zmniejszyć ogień, kopytka gotować na wolnym ogniu około 5 minut

 

Tak przygotowane kopytka są doskonałym dodatkiem do obiadu!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!