Kopytka.

Kopytka.

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Najprostsze i najsmaczniejsze kopytka. Z tego przepisu wychodzą wprost idealne. Z przepisu wyszło mi około 90 pysznych kopytek. Zapraszam:)

Składniki:

Ciasto:

2 jajka

1 kg ziemniaków

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

sól do smaku

 

Dodatkowo:

masło do polania kopytek

mąka do podsypania stolnicy

1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

1. Najpierw ziemniaki obieramy, myjemy, i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i bardzo dokładnie studzimy, następnie mielimy je w maszynce lub przeciskamy przez praskę.

2. Następnie do wystudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy.

3. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy kilkucentymetrowe kluski, tępą stroną noża można zrobić na kluseczkach wzorek.

4. Następnie tak przygotowane kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, tak około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Należy uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.

5. Kluski podajemy od razu polane stopionym masłem. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy