Najprostsze i najsmaczniejsze kopytka. Z tego przepisu wychodzą wprost idealne. Z przepisu wyszło mi około 90 pysznych kopytek. Zapraszam:)
Ciasto:
2 jajka
1 kg ziemniaków
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do polania kopytek
mąka do podsypania stolnicy
1 łyżka oleju
1. Najpierw ziemniaki obieramy, myjemy, i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i bardzo dokładnie studzimy, następnie mielimy je w maszynce lub przeciskamy przez praskę.
2. Następnie do wystudzonych ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy obie mąki i zagniatamy elastyczne ciasto na posypanej mąką stolnicy.
3. Z ciasta formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy kilkucentymetrowe kluski, tępą stroną noża można zrobić na kluseczkach wzorek.
4. Następnie tak przygotowane kluski gotujemy partiami w osolonej wodzie z olejem, tak około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Należy uważać, żeby się nie rozgotowały. Następnie kluski delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.
5. Kluski podajemy od razu polane stopionym masłem. Smacznego.
Gnocchi czyli włoskie kopytka z pomidorkami koktajlowymi
Kopytka, czyli kluski ziemniaczne
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu