Kopytka - prosty przepis

Kopytka - prosty przepis

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Prosty przepis na kopytka. Kopytka to prosta potrawa, co stanowi tylko jej zaletę, a ten przepis uważam, ze jest wart wypróbowania. Warto jeść kopytka, szybko można je przygotować, a np. z sosem smakują naprawdę dobrze.

Oto prosty i sprawdzony przepis na kopytka, który polecam!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Przepis na kopytka jest bardzo prosty, chyba każdy jest w stanie zrobić kopytka. Gdy nie mamy czasu, lub kryzys zagościł w naszej kuchni warto wrócić do sprawdzonych pomysłów na kopytka :)

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po odcedzeniu i wystudzeniu  przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę i jajka.Zagnieść całość na jednolite ciasto.

  2. Ciasto podzielić na kilka niedużych kawałków i na stolnicy posypanej mąką rękami uformować wałek średnicy ok.2 cm. Wałek pociąć na ukośne kawałki.

  3. Tak otrzymane kopytka wrzucamy porcjami na gotującą się, osoloną wodę. Dużą łyżką mieszamy aż kopytka wypłyną na powierzchnię. Za pomocą łyżki cedzakowej kopytka wyciągamy na talerz.

  4. Kopytka możemy podawać np. z pieczenią wołową i sosem.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy