Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami

print Drukuj
Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Polecam taki smaczny, syty i bezmięsny obiad. Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami to moje ulubione danie. Zapraszam:)

składniki

Składniki na kapustę:

  • 2 duże twarde i kwaśne jabłka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • biały pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku

 

Na kopytka:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 1 kg ziemniaków

 

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • sól do gotowania
  • 1 łyżka oleju
sposób przygotowania

Przepis na duszoną czerwoną kapustę podaną z kopytkami:

  1. Najpierw z kapusty usuwam wierzchnie liście, następnie drobno ją kroję, cebulę obieram i również drobno kroję, warzywa przekładam do garnka, zalewam gorącą wodę i gotuję do miękkości, gdy będą miękkie wodę dokładnie odcedzam. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, razem z masłem dodaje do kapusty i duszę kilka chwil mieszając, na koniec dodaję ocet jabłkowy i przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, studzę i przeciskam przez praskę. Do zimnych wbijam jajka, dodaję mąki i zagniatam ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formuję wałek, kroję kluski i tępą stroną noża robię wzorek. Następnie kluski gotuję w osolonej wodzie z olejem tak około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie delikatnie wyciągam je łyżką cedzakową.

Na talerze nakładam porcje duszonej czerwonej kapusty i kopytek. Podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!