Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami

print Drukuj
Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Polecam taki smaczny, syty i bezmięsny obiad. Duszona czerwona kapusta podana z kopytkami to moje ulubione danie. Zapraszam:)

składniki

Składniki na kapustę:

  • 2 duże twarde i kwaśne jabłka
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia główka czerwonej kapusty
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • biały pieprz mielony do smaku
  • sól do smaku

 

Na kopytka:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 1 kg ziemniaków

 

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • sól do gotowania
  • 1 łyżka oleju
sposób przygotowania

Przepis na duszoną czerwoną kapustę podaną z kopytkami:

  1. Najpierw z kapusty usuwam wierzchnie liście, następnie drobno ją kroję, cebulę obieram i również drobno kroję, warzywa przekładam do garnka, zalewam gorącą wodę i gotuję do miękkości, gdy będą miękkie wodę dokładnie odcedzam. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach, razem z masłem dodaje do kapusty i duszę kilka chwil mieszając, na koniec dodaję ocet jabłkowy i przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, studzę i przeciskam przez praskę. Do zimnych wbijam jajka, dodaję mąki i zagniatam ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formuję wałek, kroję kluski i tępą stroną noża robię wzorek. Następnie kluski gotuję w osolonej wodzie z olejem tak około 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie delikatnie wyciągam je łyżką cedzakową.

Na talerze nakładam porcje duszonej czerwonej kapusty i kopytek. Podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!