Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Przepisy

: Kafka
Słodkie pierniczki świąteczne

Słodkie pierniczki świąteczne

Przepis na słodkie pierniczki świąteczne odziedziczyłam po mamie i nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Pierniczki świąteczne są aromatyczne, pachnące i doskonale się przechowują. Słodkie pierniczki tak bardzo smakują mojej rodzinie, że zdarza mi się przygotować większą porcję i … ukryć ich trochę na okres poświąteczny!
Przepis na gęś po staropolsku

Przepis na gęś po staropolsku

Po latach fascynacji i odkrywania kuchni innych krajów, przyszedł chyba czas na zainteresowanie rodzimymi przysmakami. Gęś po staropolsku jest jednym z nich. Taka pieczona gęś po staropolsku jest naprawdę prosta w wykonaniu i stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego niedzielnego kurczaka, bądź schabowego. zachęcam do wypróbowania przepisu!
Linia
Pizza domowa

Pizza domowa

Wiem, że są zwolennicy pizzy na cienkim i na grubym cieście. Moja rodzina przepada natomiast za pizzą domową. Pizza domowa odbiega może czasami od włoskiego pierwowzoru, ale ma tę zaletę, że jest całkowicie nasza. Ma puszyste ciasto i nasze ulubione składniki. Moja ulubiona pizza to własnie pizza domowa!
Gęś pieczona w całości według mojej babci

Gęś pieczona w całości według mojej babci

Pieczona gęś była zawsze przysmakiem w domu mojej babci. Ostatnio odnalazłam jej przepis na gęś pieczoną w całości i spróbowałam go zrobić. Być może wspomnienia, a być może świetny przepis sprawiły, że gęś pieczona w całości według mojej babci na stałe weszła do mojego menu, szczególnie, kiedy chcę przygotować coś wyjątkowego.
Linia
Przepis na spaghetti bolognese

Przepis na spaghetti bolognese

Przepis na spaghetti bolognese przywiozłam z Włoch i chociaż to bardzo znane tam danie, każda gospodyni pilnie strzeże swojego sposobu na pyszne spaghetti bolognese. Odkąd spróbowałam je ugotować po powrocie do Polski, spaghetti bolognese to ulubione danie moich domowników!
Przepis na śledzie po kaszubsku

Przepis na śledzie po kaszubsku

Na wigilijną kolację przygotowuję zwykle sporo rybnych dań. Przebojem są u mnie śledzie po kaszubsku. Odpowiednio dobrane przyprawy, w tym goździki i ziele angielskie sprawiają, że śledzie po kaszubsku są wyjątkowo aromatyczne. Serdecznie polecam przepis na moje śledzie po kaszubsku!
Linia
Mój karp w galarecie

Mój karp w galarecie

Dla większości Polaków karp jest nieodłącznym symbolem Bożego Narodzenia. Jeszcze niedawno, karp nie cieszył się jednak w mojej rodzinie szczególnym zainteresowaniem. Wszystko się zmieniło odkąd przygotowałam karpia w galarecie. Karp w galarecie to pyszne danie, a teraz, czekają na niego wszyscy goście!
Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami

Uszka z kapustą i grzybami i wigilijny barszcz czerwony to oczywiste skojarzenie. Jest to dosyć zrozumiałe, bo wigilijny barszcz z uszkami jest naprawdę pyszny. U mnie przygotowuje się uszka z kapustą i grzybami. Barszcz czerwony z uszkami z kapustą i grzybami jest może daniem postnym, ale smakuje jak najlepszy rarytas!
Linia
Śledzie w oleju z ziołami

Śledzie w oleju z ziołami

Wiglilia bez śledzi w oleju nie może się odbyć! Żeby jednak nieco odświeżyć to smaczne tradycyjne danie wigilijne, proponuję wersję śledzi w oleju w ziołach. Śledzie w oleju w ziołach są smaczne, aromatyczne i bardzo proste w wykonaniu!
Karp smażony na maśle klarowanym

Karp smażony na maśle klarowanym

Smażony karp najlepiej smakuje oczywiście na wigilię. Tajemnicą sukcesu tego dania jest nie za duża ryba oraz dobrej jakości masło. Smażony karp może być naprawdę bardzo smacznym daniem. Spróbuj karpia smażonego na maśle klarowanym!
Linia
Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszu absolutnie musi się znaleźć na wigilijnym stole. Dla mnie kompot z suszu jest też wybawieniem po wielkim obżarstwie świątecznym. Wigilijny kompot z suszu jest aromatyczny, smaczny i prosty w wykonaniu.
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
Linia
Mój wigilijny barszcz z uszkami

Mój wigilijny barszcz z uszkami

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myślę o tym, żeby być może coś zmienić, ale ostatecznie okazuje się, że rodzina czeka właśnie ma mój barszcz czerwony z uszkami! A więc do dzieła!
Ciasto drożdżowe mojej mamy

Ciasto drożdżowe mojej mamy

Jako nowoczesna pani domu, wypróbowałam wiele przepisów na ciasto drożdżowe. Często korzystałam z różnych portali kulinarnych, uznając, że znajdę na nich przepis na prawdziwe ciasto drożdżowe, ale ciągle coś było nie tak. W końcu zapytałam o przepis moją mamę… Teraz wiem wszystko, bo ciasto drożdżowe mojej mamy jest najlepsze!
Linia
Wegetariański barszcz ukraiński

Wegetariański barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to zupa o dużej wartości odżywczej. Często jest gotowany na mięsie, przez co odmawiają go sobie wegetarianie. Proponuję więc przepis na wegetariański barszcz ukraiński - pełen warzyw, syty i bardzo smaczny.
Racuchy twarogowe

Racuchy twarogowe

Racuchy to danie smaczne i sycące. Racuchy twarogowe sprawdzą się na śniadanie i na kolację, tym bardziej, że moje racuchy z beztłuszczowym kefirem i chudym twarogiem są niskokaloryczne. Poznaj mój świetny przepis!
Linia
Prosta zupa gulaszowa

Prosta zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa to potrawa rodem z Węgier. Ponieważ Polacy nie stronią do sytych zup rozgrzewających w chłodniejsze pory roku, zupa gulaszowa często gości na naszych stołach. Oto przepis na prostą zupę gulaszową, ulubioną przez moich domowników.
Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem

Pieczarki faszerowane ziemniakami i serem

Bardzo lubię faszerowane pieczarki i ciągle wynajduję nowe sposoby na ich przyrządzenie. Dzisiaj proponuję pieczarki faszerowane ziemniakami i serem. Takie pieczarki faszerowane ziemniakami i serem to danie, które przygotowuję czasami kiedy dowiaduję się, że za godzinę będę miałą gości! To szybka i smaczna przystawka!
Linia
Barszcz ukraiński zabielany

Barszcz ukraiński zabielany

Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Placek z gruszkami i kruszonką

Placek z gruszkami i kruszonką

Na chłodniejsze wieczory, do herbatki proponuję placek z gruszkami i kruszonką. Przepis na ten placek z gruszkami i kruszonką dostałam od mojej siostry, która lubi ciasta bez ciężkich kremów, proste i smaczne. Przyznaję, że to ciasto udało jej się wyjątkowo. Po powrocie do domu, postanowiłam wypróbować ten przepis i jestem pewna: to ciasto, gruszki, kruszonka na stałe zagoszczą na moim stole!
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!