Bezglutenowe knedle ze sliwkami

Bezglutenowe knedle ze sliwkami

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sezon na pyszne śliwki oznacza w kuchni knedle ze śliwkami. Dzisiaj proponuję przepis dla tych, którym nie po drodze z pszenicą i glutenem. Oto przepis na bezglutenowe knedle ze śliwkami, dzięki którym bezglutenowcy też mogą cieszyć się śliwkami!

 

Składniki:

  • śliwki
  • cukier brązowy, cynamon
  • ziemniaki - 1 kg
  • jajko - 1 szt.
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Sposób przygotowania:

Jak przyrządzamy bezglutenowe knedle ze śliwkami?

 

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy  w lekko osolonej wodzie. Studzimy i mielimyw maszynce lub za pomocą blendera.
  2. Śliwki myjemy i pestkujemy.
  3. Przestudzone i zmiksowane ziemniaki zagniatamy  i dzielimy na 4 części.
  4. Jedną część wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy  mąkęzrównując powerzchnię z ziemniakami.
  5. Do wyjętych ziemniaków, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Możemy podsypać mąką.
  6. Z ciasta formujemy wałeczek i kroimy go na kawałki. Każdy spłaszczamy na dłoni, ukldamy na nim śliwkę, a do środka wsypujemy pół łyżeczki brązowego cukru. Dokładnie zamykamy sklejając.
  7. Przygotowane knedle wrzucamy na słony wrzątek.
  8. Gdy knedle wypłyną gotujemy je jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową.



Takie bezglutenowe knedle ze śliwkami smakują  posypane brązowym cukrem i cynamonem. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy