Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Kluski śląskie z mięsno-warzywnym sosem

print Drukuj
Kluski śląskie z mięsno-warzywnym sosem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na kluski śląskie. Kluski śląskie z mięsem to bardzo smaczna propozycja na obiad. Syto i pysznie. Zapraszam:)

składniki
  • Sos:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 50 dag łopatki wieprzowej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu chili cayenne
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • zioła prowansalskie
  • Kluski:
  • 2 jajka
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki stopionego masła
  • mąka pszenna do podsypania
sposób przygotowania

Przepis na kluski śląskie:

  1. Najpierw musimy przygotowac sos i tak najpierw mięso oczyścić, dokładnie osuszyć i zmielić w maszynce.
  2. Warzywa należy obierać i umyć. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. A cebulę i czosnek drobno pokroić.
  3. Na patelni rozgrzać olej wrzucić zmielone mięso i przygotowane warzywa, chwilę przesmażyć, następnie dodać całą zawartość pomidorów z puszki i dusić do miękkości i odparowania całego płynu.
  4. Do miękkiego mięsa i warzyw dać przecier pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem cayenne i ziołami.
  5. Teraz pora na kluski śląskie: ziemniaki obrać, umyć i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
  6. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do miski, podzielić na cztery części, jedną część ziemniaków wyjąć, w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Odłożone ziemniaki dodać z powrotem, wbić jajka i zagnieść ciasto.
  7. Następnie z ciasta formować małe i okrągłe kluseczki, a wśrodku każdej robić dziurkę.
  8. Kluski gotować około 5-8 minut od zagotowania w osolonej wodzie. Następnie odcedzić lub wyjąć łyżką cedzakową.
  9. Na talerze nakładać porcje klusek, polewać stopionym masłem i nakładać sos.

Kluski śląskie gotowe.

Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!