Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Najlepsze kluski śląskie

print Drukuj
Najlepsze kluski śląskie

bigstockphoto.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Kluski śląskie to jeden z rodzajów klusek ziemniaczanych odznaczające się cechą szczególną - wgłębieniem w środku. Szczególnie popularne na Śląsku, skąd nazwę swą biorą, rozprzestrzeniły się po całej Polsce. Warto je robić, bo kluski śląskie są po prostu pyszne i można je jeść czy to same czy też z sosami, mięsem lub, tak jak na Śląsku, z różnymi rodzajami kapusty.

składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
sposób przygotowania

Jak zrobić kluski śląskie? Odpowiedź jest bardzo prosta, bo ta potrawa nie jest skomplikowana:

  1. Najpierw gotujemy ziemniaki, zgodnie ze sztuką: w osolonej wodzie, można w mundurkach, ale ja obieram przed gotowaniem.
  2. Gdy ostygną, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, gdy nie mamy, to po prostu rozgniatamy.
  3. I teraz są 2 szkoły dodawania mąki ziemniaczanej - 1/3 mąki lub 1/4 mąki. Ja preferuję 1/4 maki, czyli dzielimy ziemniaki na 4 części, wyciągamy jedną część, w to miejsce dosypujemy tyle samo mąki ziemniaczanej, wrzucamy ziemniaki z powrotem i wyrabiamy dokładnie ciasto.
  4. Gdy ciasto mamy wyrobione, to robimy kluski, czyli formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy i w środku kciukiem robimy wgłębienie.
  5. Gdy kluski mamy gotowe, wrzucamy je na osoloną, wrzącą wodę. Mieszamy, żeby nie przywarły. Gdy wypłyną to gotujemy około minuty, półtorej i wyciągamy, najlepiej łyżką cedzakową.

Kluski śląskie  na sposób tradycyjny gotowe. Teraz można je podawać w różny sposób. Ja lubię smażone na boczku z cebulą.

Smakują wybornie.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!