Polecamy dzisiaj:

Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

print Drukuj
Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

2 oceny

Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze. 

składniki
  • Kilogram ugotowanych ziemniaków – nie mogą być młode
  • Mąka ziemniaczana
  • Świeże jaja – 2 lub 3 sztuki
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Sól
sposób przygotowania

Jak zrobić kluski śląskie? Po prostu:

  1. Gotujemy ziemniaki w wodzie wcześniej posolonej. Po ugotowaniu rozgniatamy ziemniaki z masłem dokładnie tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (jeszcze lepiej). Przekładamy do głębokiej miski.
  2. Potem najlepiej ziemniaki podzielić na cztery równe części. Jedna część należy wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. To sprawdzony sposób, który gdzieś wyczytałem. Mamy pewność, że proporcje będą właściwe. Następnie z powrotem wkładamy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy jajka i mieszamy na jednolite ciasto.
  3. Przechodzimy do formowania kluseczek
    Odrywamy kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha lub śliwki, jak kto woli.
    W środku każdej kulki formujemy palcem dziurkę – wgłębienie.
  4. Tak przygotowane kluski wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy średnio 5 minut. Nie trzeba liczyć dokładnie czasu. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i dajemy im jeszcze chwilkę.
  5. Kluski śląskie wyjmujemy z wrzątku łyżką cedzakowa w taki sposób, żeby nie zostawić wody w dziurkach. Układamy na półmisku.


Ja najbardziej lubię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Świeże smakują też bardzo dobrze polane zwykłym masłem.

Smacznego!

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!