Polecamy dzisiaj:

Przepis na ogórki małosolne

Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

print Drukuj
Kluski śląskie - tradycja kuchni polskiej

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

2 oceny

Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze. 

składniki
  • Kilogram ugotowanych ziemniaków – nie mogą być młode
  • Mąka ziemniaczana
  • Świeże jaja – 2 lub 3 sztuki
  • Masło – 1 łyżeczka
  • Sól
sposób przygotowania

Jak zrobić kluski śląskie? Po prostu:

  1. Gotujemy ziemniaki w wodzie wcześniej posolonej. Po ugotowaniu rozgniatamy ziemniaki z masłem dokładnie tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę (jeszcze lepiej). Przekładamy do głębokiej miski.
  2. Potem najlepiej ziemniaki podzielić na cztery równe części. Jedna część należy wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. To sprawdzony sposób, który gdzieś wyczytałem. Mamy pewność, że proporcje będą właściwe. Następnie z powrotem wkładamy wyjęte wcześniej ziemniaki, dodajemy jajka i mieszamy na jednolite ciasto.
  3. Przechodzimy do formowania kluseczek
    Odrywamy kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy kulkę wielkości orzecha lub śliwki, jak kto woli.
    W środku każdej kulki formujemy palcem dziurkę – wgłębienie.
  4. Tak przygotowane kluski wrzucamy partiami do osolonej, wrzącej wody. Gotujemy średnio 5 minut. Nie trzeba liczyć dokładnie czasu. Czekamy aż kluski wypłyną na powierzchnię wody i dajemy im jeszcze chwilkę.
  5. Kluski śląskie wyjmujemy z wrzątku łyżką cedzakowa w taki sposób, żeby nie zostawić wody w dziurkach. Układamy na półmisku.


Ja najbardziej lubię kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Świeże smakują też bardzo dobrze polane zwykłym masłem.

Smacznego!

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!