Jest to pomysł na bardzo smaczne danie i za razem bardzo syte. Możemy je podać z ugotowanymi ziemniaczkami lub pieczywem. Polecam.
Klopsiki:
2 jajka
50 dag łopatki wieprzowej
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
pieprz mielony
przyprawa do miesa mielonego
1 bułka namoczona i odciśnięta
olej do smażenia
około 3-4 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
2 cebule
1 młoda kapusta
1 duża marchewka
3 łyżki śmietany 12 %
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz do smaku
szczypta mielonego kminku
koperek według uznania
zioła prowansalskie do smaku
przyprawa do bigosu i dań z kapusty
1. Łopatkę oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmielić w maszynce z obraną cebulą i czosnkiem.
2. Do mięsa dać namoczoną bułkę, wbić jajka i przyprawić do smaku przyprawami. Następnie uformować małe klopsiki i obtaczać w bułce tartej.
3. Tak przygotowane klopsiki smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
4. Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Warzywa pokroić: kapustę drobno pokroić, marchewkę w talarki a cebulę w piórka.
5. Warzywa dać do garnka, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odcedzić.
6. Do warzyw dać koncentrat pomidorowy, śmietanę, posiekany koperek i klopsiki. Przyprawić do smaku przyprawami i chwilę dusić cały czas mieszając.
7. Danie podawać gorące. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu