Przepis na kiszoną czerwoną kapustę


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
5 Ocen

Ilość porcji: 5
Wiedzieliście, że można również ukisić czerwoną kapustę? Można i jest pyszna! Koniecznie wypróbujcie przepis na kiszoną czerwoną kapustę. W tej wersji kiszona kapusta jest bardzo smaczna i dodatkowo ładnie wygląda. Już raz pisałam o zdrowotnych walorach czerwonej kapusty, ale powtórzę: ma działanie
Składniki:
- Kapusta czerwona 1 kg
- Sól 1 łyżka
- Cukier 1 łyżka
- Kminek 2/5 łyżki
Sposób przygotowania:
A tak wygląda przepis na kiszoną czerwoną kapustę
- Czerwoną kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, osuszyć - poszatkować
- Do dużej miski, garnka lub wiaderka przełożyć część poszatkowanej kapusty, dodać szczyptę soli, cukru i kminku - wymieszać
- Następnie przekładać do dużego kamiennego naczynia i ubijać np. drewnianą pałką
- Postępować tak, aż skończą się składniki (kapustę wymieszać z dodatkami, przekładać do kamiennego naczynia i ubijać)
- Nadmiar soku, który puści kapusta można wybrać, ale nie za dużo, bowiem kapusta musi być zakryta sokiem - nie może być sucha, bo się zepsuje
- Na koniec, na wierzch kapusty należy położyć duży talerz i obciążyć go np. pełnym wody słoikiem litrowym lub dużym, dokładnie umytym i wyparzonym kamieniem
- Następnie wierzch garnka należy przykryć np. ręcznikiem kuchennym (tak żeby tam nic nie wpadło)
- Gotową do kiszenia czerwoną kapustę ustawić w ciepłym miejscu np. w kuchni
Po upływie około 7-14 dni kapusta jest już ukiszona, ma piękny purpurowy kolor i nadaje się do jedzenia
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Kapusta kiszona z imbirową nutą
Kupując gotową kiszoną kapustę, można dać się porządnie nabić w butelkę... Kapusta kiszona jest znana ze swoich pr...
Kapusta kiszona
Kiszenie kapusty nie jest trudne ani zbytnio pracochłonne, a samodzielnie zrobiona kiszona kapusta zawiera mnóstw...
Tradycyjnie kiszona kapusta
Kapusta kiszona to naturalny probiotyk, znakomite źródło witaminy C, a sok z kapusty kiszonej jest znany z właści...
Kwas z kapusty
Własnie z takiego kwasu robiłam zupę białą, kwas mi został jak robiłam bigos.
Przepis na kiszoną czerwoną kapustę
Wiedzieliście, że można również ukisić czerwoną kapustę? Można i jest pyszna! Koniecznie wypróbujcie przep...Zobacz więcej przepisów na:
Kiszona kapusta

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.