Polecamy dzisiaj:

Młoda kapusta - sprawdzony przepis

Kapusta kiszona

print Drukuj
Kapusta kiszona

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
5.0

1 ocena

Kiszenie kapusty nie jest trudne ani zbytnio pracochłonne, a samodzielnie zrobiona kiszona kapusta zawiera mnóstwo cennych witamin i smakuje obłędnie.

składniki
  • 5 kg białej kapusty
  • 100 g soli kamiennej

lub wielokrotność powyższych składników

sposób przygotowania

Przepis na kapustę kiszoną:

  1. Z kapusty usunąć brzydkie liście. Jeden ładniejszy liść odłożyć. Kapustę drobno poszatkować. Włożyć do dużej miski (garnka, słoja, beczułki itp.), zasypać solą. Ugniatać ręką lub kulą do ciasta lub tłuczkiem aż puści sok. Można też odstawić na ok. 1 godzinę.
  2. Kapustę, która puściła sok, mocno ubić, przykryć odłożonym wcześniej liściem, obciążyć (np. talerzem a na wierzch postawić dzbanek z wodą, wyparzonym dokładnie kamieniem itp.) Sok powinien całkowicie przykryć kapustę. 
  3. Kisić w temperaturze pokojowej ok. 2 tygodnie, codziennie przebijając tłuczkiem kapustę, żeby się odgazowała.
  4. Po tym czasie kapustę można przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić.

Kapusta kiszona gotowa. Smacznych przepisów z jej użyciem:)

Ocena:
5.0
Liczba porcji 1
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!