Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Kapusta kiszona z imbirową nutą

print Drukuj
Kapusta kiszona z imbirową nutą

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
5.0

5 ocen

Kupując gotową kiszoną kapustę, można dać się porządnie nabić w butelkę...  Kapusta kiszona jest znana ze swoich probiotycznych właściwości, tymczasem kupna kapusta kiszona jest napakowana konserwantami, kwasem askorbinowym, które zabijają jej    Kapusta kiszona z naszego przepisu ma imbirowy posmak, dlatego takiej kapusty można ze świecą szukać.... Oryginalna, pyszna, zdrowa - taka jest właśnie kapusta kiszona z imbirową nutą.

składniki
  • Biała kapusta 1 kilogram
  • Sól kamienna 3 łyżki
  • Liść laurowy 2 sztuki
  • Ziele angielskie 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny 1 łyżeczka
  • Świeży imbir kilka plastrów, do smaku
  • Czosnek kilka ząbków
  • Marchew 1 sztuka
sposób przygotowania

Oto przepis na kapustę kiszona z imbirową nutą

  1. Kapustę drobno posiekać i ugnieć z solą - musi się wydzielić sok
  2. Kapustę wymieszać z przyprawami i ugnieć w dużym słoiku - cała powierzchnia kapusty powinna być pokryta sokiem
  3. Kiszonkę, ułożoną ciasno w słoiku, obciążyć od góry tak, by cała kapusta była zalana płynem 
  4. Przez 2-3 dni przechowywać w temperaturze 15-20 stopni
  5. Potem wstawić do temperatury 8-12 
  6. kapusta cały czas powinna być przykryta wodą - w przeciwnym razie może zpleśnieć

Polecam kisić małe ilości kapusty, nadwyżkę w razie czego przechowujemy w lodówce

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!