Dzisiaj przepis na leczo, bo w marketach mamy do wyboru całe mnóstwo jarzyn. Cieszą oko i podniebienie, dlatego postanowiłem przygotować leczo. Odrobina kiełbasy połączona z jarzynami i przecierem pomidorowym - takie jest leczo. Polecam przepis na leczo.
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajkiem. Zupa szczawiowa to lekko kwaśna zupa idealna na ciepłe letnie dni. Polecam przepis na zupę szczawiową!
Sezon paprykowy się zaczyna i w związku z czym należy się do niego przygotować. Polecam więc przepis na paprykę marynowaną, który dostałem od mojej mamy. Jest sprawdzony i efekt pozostaje zawsze ten sam. Papryka marynowana wg tego przepisu jest zawsze bardzo smaczna.
To zupa pomidorowa idealna dla dzieci. Bardzo delikatna, dzięki temu, że zamiast koncentratu pomidorowego używamy 100% soku pomidorowego (ale nie ostrego:). Troszkę czasochłonne jest gotowanie wywaru ale dzięki temu zupa pomidorowa ma zdecydowanie lepszy smak, więc warto.
Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Były już frytki z marchewki, selera buraka, a teraz czas na przepis na pikantne frytki z batatów! Porcja pikantnych frytek z batatów w porównaniu z tradycyjnymi smażonymi frytkami w oleju została przeze mnie odchudzona o ok 200 kcal :) Pamiętajcie jednak, że porcja pikantnych frytek z batatów to dalej około 300 kcal!!!
Przepis na sos pieczarkowy jest prosty, a gdy do sosu pieczarkowego dołożymy makaron oraz kurczaka to mamy pyszne, szybkie danie bardzo dobre na obiad :)
Frittata to ciekawy przepis na szybkie przygotowanie pożywnego śniadania w wersji warzywnej, które dostarczy nam witamin i pozwoli energicznie rozpocząć dzień. Także jedzmy frittatę! :)
Przepis na pałki z kurczaka z miodem i żurawiną. Żurawina w połączeniu z miodem nadaje tej potrawie oryginalny smak i mile łaskocze podniebienie. Podajemy z ziemniakami , sałatą i pomidorami lub mizerią.
Uwielbiam takie sałatki, robi się ja bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Ta sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolację. Do sałatki najlepiej użyć buraczków tartych na dużych oczkach.
Trochę pracy jest przy wykonaniu tego warzywnego pasztetu, ale warto poświęcić czas i go zrobić. Dodam, że wychodzi go sporo. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeżeli podamy go na gorąco z ulubioną surówką to z powodzeniem, może być na obiad. Polecam.
Taki kalafior to bardzo smaczny dodatek np. do drugiego dania. Panierowany i smażony na maśle. Możemy go podać np. z ziemniaczkami i koperkiem. Polecam.
Przepis na pierś z kurczaka w sosie śmietankowym - kolejny pomysł na niedzielny obiad! Polecam sprawdzony przepis na pierś z kurczaka, bo obiad jest pyszny!
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.