Keks w wersji wieloziarnistej


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen

Ilość porcji: 20
Zdaję sobie sprawę, że połączenie słów keks i pełnoziarnisty czy wieloziarnisty nie brzmi zbyt zachęcająco, ale według mnie keks w wersji wieloziarnistej jest równie smaczny jak zdrowy! Pamiętajcie jednak, że wszystko w nadmiarze szkodzi! Zatem przywołując słowa Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”, życzę smacznych i zdrowych świąt :)
Składniki:
- Płatki zbożowe (nie błyskawiczne) 1.5 szklanki
- Siemię lniane 0.5 szklanki
- Otręby pszenne 0.5 szklanki
- Mąka pszenna 1 szklanka
- Cukier brązowy 0.5 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Skórka otarta z 1 cytryny
- Imbir mielony 1 łyżeczka
- Cynamon szczypta
- Bakalie 2 szklanki
- Orzechy włoskie/migdały garść
- Jogurt naturalny 1.5 szklanki
- Miód 2/3 szklanki
- Jajko 1 sztuka
- Gorzka czekolada 70% 1 tabliczka
- Masło klarowane 50g
- Sól morska 3/4 łyżeczki
- Pieprz szczypta
Sposób przygotowania:
Aby przygotować keks w wersji wieloziarnistej należy:
- Płatki, siemię i otręby opiec w piekarniku przez 10 minut - wystudzić i zmielić w młynku.
- Dodać mąkę, cukier, proszek, sól, skórkę, przyprawy i bakalie - wymieszać.
- Osobno utrzeć jogurt, miód i jajko
- Mokre składniki dodać do suchych - dokładnie wymieszać
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C
- Piec w formie do keksu (26 cm) przez około godzinę - do suchego patyczka
- Studzić przez około 15 minut w formie, a później na kratce.
- Przygotować polewę:
- Masło stopić w kąpieli wodnej, dodać czekoladę połamaną na kawałki, pieprz - wymieszać
- Czekoladę wymieszać, następnie wylać na ciasto i poczekać, aż zastygnie.
- Całość można posypać siekanymi orzechami lub np. migdałami
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Keks w wersji wieloziarnistej
Zdaję sobie sprawę, że połączenie słów keks i pełnoziarnisty czy wieloziarnisty nie brzmi zbyt zachęcająco, ale w...
Keks bezglutenowy
Keks bezglutenowy jest delikatny, a dzięki kosteczkom jabłka wilgotny - jednym słowem doskonały przepis na keks. Przepis...
Keks
Podawać najlepiej następnego dnia.
Keks pełnoziarnisty
W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki spos&oac...
Przepyszny keks
Keks smakuje nie tylko w Boże Narodzenie. Mój keks jest wilgotny, słodki, bakaliowy. Polecam sprawdzony prze...Zobacz więcej przepisów na:
Keks

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.