Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Keks bezglutenowy

print Drukuj
Keks bezglutenowy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.4

15 ocen

Keks bezglutenowy jest delikatny, a dzięki kosteczkom jabłka wilgotny - jednym słowem doskonały przepis na keks. Przepis na keks bezglutenowy polecam zwłaszcza wtedy gdy mamy w rodzinie osobę z celiakią lub inną medycznie stwierdzoną nietolerancją glutenu – u takich osób nawet najmniejsze „zanieczyszczenie” żywności glutenem może spowodować skutki zdrowotne! Wystarczy nawet przygotowanie potrawy bezglutenowej na tej samej desce do krojenia.

składniki
  • Jajka (w temp. pokojowej) 5 sztuk
  • Cukier 150 g
  • Miąższ z 1 laski wanili
  • Mąka bezglutenowa (np. owsiana- gryczana pół na pół) 175 g
  • Jabłka ok 150 g
  • Len mielony 1 łyżka
  • Mielone orzechy 3 łyżki
  • Bakalie 200 g
  • Olej rzepakowy
sposób przygotowania

I teraz przepis na keks bezglutenowy

  1. Oczywiście podczas przygotowywania dania bezglutenowego należy zachować wszystkie zasady przygotowywania dań bezglutenowych - tak aby nie dopuścić do "zanieczyszczenia" dania glutenem
  2. Bakalie (np. orzechy, migdały, żurawina, morele, rodzynki) wymieszać dokładnie z jabłkami i lnem.
  3. Formkę wyłożyć papierem
  4. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na kogiel mogiel (cukru można dodać odrobinę mniej) 
  5. Powstałą masę wymieszać z mąką - żeby nie powstawały grudki mąkę dodawać łyżka po łyżce 
  6. Następnie ciasto wymieszać z ulubionymi przez Was bakaliami
  7. W osobnej misce ubić białka (lekko osolone) na sztywną pianę
  8. Białka delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą za pomocą łyżki - żeby nie rozbić pęczerzyków powietrza
  9. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 1 h w temperaturze 180°C
  10. Opcjonalnie przygotować lukrową polewę:
  11. Mandarynkę przekroić w poprzek i koniecznie usunąć pestki!!!
  12. Wycisnąć sok i wymieszać ze szklanką cukru pudru - może mało dietetycznie, ale raz na jakiś czas należy nam się :)
  13. Polać ciasto

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!