Keks bezglutenowy

Keks bezglutenowy

Ocena:

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Keks bezglutenowy jest delikatny, a dzięki kosteczkom jabłka wilgotny - jednym słowem doskonały przepis na keks. Przepis na keks bezglutenowy polecam zwłaszcza wtedy gdy mamy w rodzinie osobę z celiakią lub inną medycznie stwierdzoną nietolerancją glutenu – u takich osób nawet najmniejsze „zanieczyszczenie” żywności glutenem może spowodować skutki zdrowotne! Wystarczy nawet przygotowanie potrawy bezglutenowej na tej samej desce do krojenia.

Składniki:

  • Jajka (w temp. pokojowej) 5 sztuk
  • Cukier 150 g
  • Miąższ z 1 laski wanili
  • Mąka bezglutenowa (np. owsiana- gryczana pół na pół) 175 g
  • Jabłka ok 150 g
  • Len mielony 1 łyżka
  • Mielone orzechy 3 łyżki
  • Bakalie 200 g
  • Olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

I teraz przepis na keks bezglutenowy

  1. Oczywiście podczas przygotowywania dania bezglutenowego należy zachować wszystkie zasady przygotowywania dań bezglutenowych - tak aby nie dopuścić do "zanieczyszczenia" dania glutenem
  2. Bakalie (np. orzechy, migdały, żurawina, morele, rodzynki) wymieszać dokładnie z jabłkami i lnem.
  3. Formkę wyłożyć papierem
  4. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na kogiel mogiel (cukru można dodać odrobinę mniej) 
  5. Powstałą masę wymieszać z mąką - żeby nie powstawały grudki mąkę dodawać łyżka po łyżce 
  6. Następnie ciasto wymieszać z ulubionymi przez Was bakaliami
  7. W osobnej misce ubić białka (lekko osolone) na sztywną pianę
  8. Białka delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą za pomocą łyżki - żeby nie rozbić pęczerzyków powietrza
  9. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 1 h w temperaturze 180°C
  10. Opcjonalnie przygotować lukrową polewę:
  11. Mandarynkę przekroić w poprzek i koniecznie usunąć pestki!!!
  12. Wycisnąć sok i wymieszać ze szklanką cukru pudru - może mało dietetycznie, ale raz na jakiś czas należy nam się :)
  13. Polać ciasto

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy