Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

print Drukuj
Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
3.7

4 oceny

Jest to pyszna i bardzo zimna kawa. Idealna na upalne dni. Ajerkoniak podkreśla tylko jej smak, a bita śmietana dodaje lekkiej słodyczy. Polecam kawę z ajerkoniakiem i bitą śmietaną.

składniki

Składniki na kawę:

  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ewentualnie cukier do smaku
  • 1 łyżka ajerkoniaku
  • 100 ml mleczka do kawy

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki ajerkoniaku
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • cynamon mielony według uznania
sposób przygotowania

Przepis na kawę z ajerkoniakiem i bitą śmietaną:

  1. Kawę rozpuszczalną należy zalać gorącą wodę i wystudzić. Następnie wstawić ją do lodówki aż będzie dobrze zimna.
  2. Do bardzo zimnej kawy wlać mleczko, ajerkoniak i dodać ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie wymieszać i rozlać do dwóch szklanek.
  3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder do smaku i dokładnie ubić.
  4. Ubitą śmietankę nałożyć do szklanek na kawę, następnie oprószyć według uznania cynamonem i polac po śmietance po łyżeczce ajerkoniaku.

Tak przygotowaną kawę z ajerkoniakiem i bitą śmietaną podawać od razu po przygotowaniu. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!