Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jest to pyszna i bardzo zimna kawa. Idealna na upalne dni. Ajerkoniak podkreśla tylko jej smak, a bita śmietana dodaje lekkiej słodyczy. Polecam kawę z ajerkoniakiem i bitą śmietaną.

Składniki:

Składniki na kawę:

  • 250 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ewentualnie cukier do smaku
  • 1 łyżka ajerkoniaku
  • 100 ml mleczka do kawy

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżeczki ajerkoniaku
  • 150 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • cynamon mielony według uznania

Sposób przygotowania:

Przepis na kawę z ajerkoniakiem i bitą śmietaną:

  1. Kawę rozpuszczalną należy zalać gorącą wodę i wystudzić. Następnie wstawić ją do lodówki aż będzie dobrze zimna.
  2. Do bardzo zimnej kawy wlać mleczko, ajerkoniak i dodać ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie wymieszać i rozlać do dwóch szklanek.
  3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder do smaku i dokładnie ubić.
  4. Ubitą śmietankę nałożyć do szklanek na kawę, następnie oprószyć według uznania cynamonem i polac po śmietance po łyżeczce ajerkoniaku.

Tak przygotowaną kawę z ajerkoniakiem i bitą śmietaną podawać od razu po przygotowaniu. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy