1/2 kostki margaryny
1 szkl wody
1 szkl mąki
5 jajek
krem:
1,75 szkl mleka
niecała szkl cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki kartoflanki
dodatkowo 1,5 kostki margaryny do kremu
ciasto:
1/2 kostki margaryny należy rozpuścić z 1 szkl. wody i to razem zagotowujemy. do tego dodajemy szklankę mąki, wszystko razem musimy wymieszać i zagotować ok. 15 min. ciągle mieszając. odstawić do ostygnięcia. następnie dodajemy po jednym jajku. dobrze rozmieszać. można dodać proszku do pieczenia. ( choć niektórzy nie dodają) dzielimy to na dwie części. wysmarowujemy blaszkę tłuszczem i bułką tartą. i rozmarowujemy ciasto, w razie problemów z nakladaniem, moczymy łyżkę w gorącej wodzie. ciasto od razu lepiej się rozkłada. pieczemy ok. 20min w temp. 190 stopni.
Krem:
wszystkie składniki zagotowujemy, i robimy budyń. jak ostygnie ucieramy z margaryną.
jeden spód naszej karpatki wkładamy do blaszki, na to nakładamy gotowy krem, i przykrywamy drugą karpatką. dla dekoracji możemy posypać cukrem pudrem.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu