Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Karpatka

print Drukuj
Karpatka

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Karpatka, bardzo pyszne ciasto, a jego oczekiwanie jak jest w piekarniku i powstają górki z ciasta jest wspaniałe:)

składniki

Ciasto:
1/2 kostki margaryny
1 szkl wody
1 szkl mąki
5 jajek

krem:
1,75 szkl mleka
niecała szkl cukru
cukier waniliowy
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki kartoflanki

dodatkowo 1,5 kostki margaryny do kremu

sposób przygotowania

ciasto:
1/2 kostki margaryny należy rozpuścić z 1 szkl. wody i to razem zagotowujemy. do tego dodajemy szklankę mąki, wszystko razem musimy wymieszać i zagotować ok. 15 min. ciągle mieszając. odstawić do ostygnięcia. następnie dodajemy po jednym jajku. dobrze rozmieszać. można dodać proszku do pieczenia. ( choć niektórzy nie dodają) dzielimy to na dwie części. wysmarowujemy blaszkę tłuszczem i bułką tartą. i rozmarowujemy ciasto, w razie problemów z nakladaniem, moczymy łyżkę w gorącej wodzie. ciasto od razu lepiej się rozkłada. pieczemy ok. 20min w temp. 190 stopni.

Krem:
wszystkie składniki zagotowujemy, i robimy budyń. jak ostygnie ucieramy z margaryną.

jeden spód naszej karpatki wkładamy do blaszki, na to nakładamy gotowy krem,  i przykrywamy drugą karpatką. dla dekoracji możemy posypać cukrem pudrem.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!