Karpatka z kremem cytrynowym

Karpatka z kremem cytrynowym

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem.

Tradycyjnie robię ją z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości, aromat i zdecydowaną nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • szklanka wody
  • 125 g masła
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • Krem:
  • 4 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • budyń śmietankowy
  • sok z połowy cytryny
  • kostka masła

Sposób przygotowania:

Karpatka w kilku krokach, przepis na karpatkę:

  1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Podgrzewamy a gdy się zagotuje wsypujemy wszystką mąkę. Cały czas gotujemy i mieszamy rozcierając ewentualne grudki.
  2. Gdy już ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdejmujemy z ognia. Studzimy.
  3. Do przestudzonego ciasta kolejno dodajemy jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej i miksujemy.  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 170 stopni.
  4. Gotujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka. Podgrzewamy. Szklankę mleka, jajka, mąkę, cukier, budyń miksujemy. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Gotujemy i cały czas mieszamy aż zgęstnieje (jak tradycyjny budyń). Studzimy.
  5. Masło miksujemy i partiami dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy. Na koniec miksowania wlewamy sok z połowy cytryny.
  6. Na jeden blat ciasta wykładamy cały krem. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  7. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Karpatka gotowa!

Smacznego!

 

Autor: sylwiach

Polecamy nasze przepisy