Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Karpatka z kremem cytrynowym

print Drukuj
Karpatka z kremem cytrynowym

sylwiach

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.0

11 ocen

Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem.

Tradycyjnie robię ją z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości, aromat i zdecydowaną nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.

składniki
  • Ciasto:
  • szklanka wody
  • 125 g masła
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 5 jajek
  • Krem:
  • 4 szklanki mleka
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • budyń śmietankowy
  • sok z połowy cytryny
  • kostka masła
sposób przygotowania

Karpatka w kilku krokach, przepis na karpatkę:

  1. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy masło. Podgrzewamy a gdy się zagotuje wsypujemy wszystką mąkę. Cały czas gotujemy i mieszamy rozcierając ewentualne grudki.
  2. Gdy już ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od brzegów garnka, zdejmujemy z ognia. Studzimy.
  3. Do przestudzonego ciasta kolejno dodajemy jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, olej i miksujemy.  Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Pieczemy około 25-30 minut w temp. 170 stopni.
  4. Gotujemy krem. 3 szklanki mleka wlewamy do garnka. Podgrzewamy. Szklankę mleka, jajka, mąkę, cukier, budyń miksujemy. Wlewamy masę na gotujące się mleko. Gotujemy i cały czas mieszamy aż zgęstnieje (jak tradycyjny budyń). Studzimy.
  5. Masło miksujemy i partiami dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy. Na koniec miksowania wlewamy sok z połowy cytryny.
  6. Na jeden blat ciasta wykładamy cały krem. Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem ciasta.
  7. Odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Karpatka gotowa!

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!