Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Karpatka z kremem budyniowym

print Drukuj
Karpatka z kremem budyniowym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

4 oceny

Polecam bardzo pyszną karpatkę z kremem budyniowym na podwieczorek. Idealna z filiżanką aromatycznej kawy.

składniki

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 8 jajek
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 szklanki wody

 

Krem:

  • 20 dag masła 82 %
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Dodatkowo:

  • cukier puder
sposób przygotowania

Przepis na karpatkę z kremem budyniowym:

  1. Wodę i masło daję do garnka i zagotowuję, następnie wsypuję mąkę i energicznie mieszam, można to zrobić mikserem, gotuję aż masa będzie jednolita i gęsta. Następnie dokładnie studzę.
  2. Do przestudzonej masy wbijam stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieram. Ciasto powinno być gęste i jednolite.
  3. Następnie ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Blaszek niczym nie wykładam, ani nie smaruję. Ciasta piekę w temperaturze 200 stopni przez około 45 minut aż będą zrumienione. Studzę w lekko otwartym piekarniku.
  4. W połowie mleka rozpuszczam budynie. Pozostałe mleko zagotowuję, wlewam budynie i gotuję do zgęstnienia. Dokładnie studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaje stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieram.
  5. Zimne placki przekładam kremem, oprószam obficie cukrem pudrem i odstawiam do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kroję i podaję życząc smacznego.

Karpatka z kremem budyniowym gotowa. Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!