Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Karpatka z galaretką.

print Drukuj
Karpatka z galaretką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić, żeby przygotować to ciasto, ale warto, bo jest pyszne.

składniki

Ciasto:

8 jajek

25 dag masła lub margaryny

2 szklanki wody

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

2 szklanki mleka

25 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

pół szklanki cukru pudru

1 dowolna ulubiona galaretka

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

masło do posmarowania blaszki

sposób przygotowania

1. Wykonanie ciasta: Wodę zagotowujemy z masłem lub margaryną, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy, najlepiej mikserem, gotujemy do zgęstnienia. Następnie studzimy.

2. Do wystudzonej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

3. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.

4. Wykonanie masy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy do stężenia, gdy stężeje kroimy w małą kostkę. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.

5. Wystudzone placki przekładamy masą i posypujemy obficie cukrem pudrem.

6. Karpatkę odstawiamy na kilka minut do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!