Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Karpatka z galaretką.

print Drukuj
Karpatka z galaretką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić, żeby przygotować to ciasto, ale warto, bo jest pyszne.

składniki

Ciasto:

8 jajek

25 dag masła lub margaryny

2 szklanki wody

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

2 szklanki mleka

25 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

pół szklanki cukru pudru

1 dowolna ulubiona galaretka

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

masło do posmarowania blaszki

sposób przygotowania

1. Wykonanie ciasta: Wodę zagotowujemy z masłem lub margaryną, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy, najlepiej mikserem, gotujemy do zgęstnienia. Następnie studzimy.

2. Do wystudzonej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

3. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.

4. Wykonanie masy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy do stężenia, gdy stężeje kroimy w małą kostkę. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.

5. Wystudzone placki przekładamy masą i posypujemy obficie cukrem pudrem.

6. Karpatkę odstawiamy na kilka minut do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Smażony camembert z żurawiną i orzechami
Gwiazdka

Smażony camembert z żurawiną i orzechami

Pyszny smażony camembert z żurawiną i orzechami - idealna przekąska czy szybki lunch, gorące, rozpływające się w ustach, wspaniały smak i aromat. Polecam przepis na smażony ser w ten sposób!
Drobiowa Wątróbka
Gwiazdka

Drobiowa Wątróbka

Watróbka połączona z marchewką w sosie pomidorowym nie tylko wyglądem ale i smakiem zachęci każdego.
Mięso z brukselką w sosie serowym
Gwiazdka

Mięso z brukselką w sosie serowym

Panierowany kurczak z dodatkiem migdałów to jest fajna propozycja dla dzieci, chociaz dorośli też lubią
 Pączki w muffinach
Gwiazdka

Pączki w muffinach

nie każdy może jeść tłuste paczki smażone na oleju, proponuje pieczone
Filet z kurczaka z kalafiorem
Gwiazdka

Filet z kurczaka z kalafiorem

Przepis na kurczaka z kalafiorem polecam bo to bardzo dobry kurczak w aromatycznym sosie! Idealny na obiad!
Inna wersja ziemniaków
Gwiazdka

Inna wersja ziemniaków

Ciągle gotowane ziemniaki? ile można takie jeść, proponuje pieczone nadziewane.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!