Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Karpatka z galaretką.

print Drukuj
Karpatka z galaretką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

2 oceny

Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić, żeby przygotować to ciasto, ale warto, bo jest pyszne.

składniki

Ciasto:

8 jajek

25 dag masła lub margaryny

2 szklanki wody

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

2 szklanki mleka

25 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe lub śmietankowe

pół szklanki cukru pudru

1 dowolna ulubiona galaretka

 

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

masło do posmarowania blaszki

sposób przygotowania

1. Wykonanie ciasta: Wodę zagotowujemy z masłem lub margaryną, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy, najlepiej mikserem, gotujemy do zgęstnienia. Następnie studzimy.

2. Do wystudzonej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

3. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.

4. Wykonanie masy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy do stężenia, gdy stężeje kroimy w małą kostkę. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.

5. Wystudzone placki przekładamy masą i posypujemy obficie cukrem pudrem.

6. Karpatkę odstawiamy na kilka minut do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Truskawkowe ciasto
Gwiazdka

Truskawkowe ciasto

Bardzo dobre ciato z masą która nie jest bardzo słodka, szybko sie robi.
Kopertki z mozzarellą i pomidorem
Gwiazdka

Kopertki z mozzarellą i pomidorem

Szybkie danie i sezonowe z wykorzystaniem pomidora i cukini
Nadziewane twarogiem koszyczki
Gwiazdka

Nadziewane twarogiem koszyczki

czasami warto zjeść cos bez mięsnego a równiez dobrego.  
Zapiekane udka w sosie tatarskim
Gwiazdka

Zapiekane udka w sosie tatarskim

trochę pracy jest szczególnie z wyjęciem kości ale naprawdę warto
Kotlety schabowe z kapuścianą kołderką
Gwiazdka

Kotlety schabowe z kapuścianą kołderką

Sezon na warzywa się zaczął trzeba fanatzyjnie wykorzystać a tą fantazję polecam :)
Schabowe roladki z mozzarellą
Gwiazdka

Schabowe roladki z mozzarellą

Roladki schabowe można wymyślać na różne sposoby i proponuję taki :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!