Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić, żeby przygotować to ciasto, ale warto, bo jest pyszne.
Ciasto:
8 jajek
25 dag masła lub margaryny
2 szklanki wody
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki mleka
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
pół szklanki cukru pudru
1 dowolna ulubiona galaretka
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
masło do posmarowania blaszki
1. Wykonanie ciasta: Wodę zagotowujemy z masłem lub margaryną, następnie wsypujemy mąkę i mieszamy, najlepiej mikserem, gotujemy do zgęstnienia. Następnie studzimy.
2. Do wystudzonej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku, dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
3. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek posmarowanych masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone placki dokładnie studzimy.
4. Wykonanie masy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy do stężenia, gdy stężeje kroimy w małą kostkę. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i dokładnie ucieramy. Dodajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.
5. Wystudzone placki przekładamy masą i posypujemy obficie cukrem pudrem.
6. Karpatkę odstawiamy na kilka minut do zastygnięcia. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu