Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Karpatka z galaretką

print Drukuj
Karpatka z galaretką

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

4 oceny

Pyszna alternatywa dla tradycyjnej karpatki! Polecam przepis na karpatkę z galaretką. 

składniki
  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki
  • 5 jaj
  • 0,5 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl wody
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 masła
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
sposób przygotowania

Przepis na karpatkę z galaretką w kilku krokach:

  1. Ciasto: Margarynę zagotowujemy z wodą. Wsypujemy mąkę pszenną, ciągle mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy dodając po jednym całym jajku i wsypując na końcu proszek do pieczenia.
  2. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na formy wyścielone pergaminem, pieczemy do 30 minut w 210 stopniach.
  3. Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go i łączmy z utartym masłem i cukrem pudrem.
  4. Galaretki przygotowujemy jak napisane na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego tężenia.
  5. Na ciasto wykładamy galaretkę przykrywamy je masą budyniową i na wierzch dajemy drugie ciasto.
  6. Dekorujemy cukrem pudrem.

Karpatka z galaretką gotowa.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!