Karpatka z galaretką
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 20
Pyszna alternatywa dla tradycyjnej karpatki! Polecam przepis na karpatkę z galaretką.
Składniki:
- Ciasto:
- 1 szkl mąki
- 5 jaj
- 0,5 margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szkl wody
- Masa:
- 0,5 litra mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szkl cukru pudru
- 2 masła
- Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
Sposób przygotowania:
Przepis na karpatkę z galaretką w kilku krokach:
- Ciasto: Margarynę zagotowujemy z wodą. Wsypujemy mąkę pszenną, ciągle mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy dodając po jednym całym jajku i wsypując na końcu proszek do pieczenia.
- Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na formy wyścielone pergaminem, pieczemy do 30 minut w 210 stopniach.
- Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go i łączmy z utartym masłem i cukrem pudrem.
- Galaretki przygotowujemy jak napisane na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego tężenia.
- Na ciasto wykładamy galaretkę przykrywamy je masą budyniową i na wierzch dajemy drugie ciasto.
- Dekorujemy cukrem pudrem.
Karpatka z galaretką gotowa.
Smacznego!
Autor: aga-27
Polecamy również
Karpatka z galaretką.
Karpatka to dość popularne ciasto, ja postanowiłam masę urozmaicić galaretką. Co prawda trzeba troszkę czasu poświęcić,...Karpatka
Karpatka, bardzo pyszne ciasto, a jego oczekiwanie jak jest w piekarniku i powstają górki z ciasta jest wspaniałe...Karpatka z kremem cytrynowym
Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem. Tradycyjnie robię ją z...Karpatka z galaretką
Pyszna alternatywa dla tradycyjnej karpatki! Polecam przepis na karpatkę z galaretką.Karpatka
Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrastaZobacz więcej przepisów na: