Karpatka z galaretką

Karpatka z galaretką

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszna alternatywa dla tradycyjnej karpatki! Polecam przepis na karpatkę z galaretką. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szkl mąki
  • 5 jaj
  • 0,5 margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl wody
  • Masa:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 masła
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Przepis na karpatkę z galaretką w kilku krokach:

  1. Ciasto: Margarynę zagotowujemy z wodą. Wsypujemy mąkę pszenną, ciągle mieszamy gotując do zgęstnienia. Studzimy i ucieramy dodając po jednym całym jajku i wsypując na końcu proszek do pieczenia.
  2. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy na formy wyścielone pergaminem, pieczemy do 30 minut w 210 stopniach.
  3. Masa: Na mleku gotujemy budyń. Studzimy go i łączmy z utartym masłem i cukrem pudrem.
  4. Galaretki przygotowujemy jak napisane na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego tężenia.
  5. Na ciasto wykładamy galaretkę przykrywamy je masą budyniową i na wierzch dajemy drugie ciasto.
  6. Dekorujemy cukrem pudrem.

Karpatka z galaretką gotowa.

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy