Kapuśniak

Kapuśniak

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Tradycyjna polska zupa, wyrazista i pełna smaku. Ugotowana na wywarze na wędzonych kościach. Taki kapuśniak lubimy najbardziej.

Składniki:

  • kości wędzone na wywar
  • marchew 2 sztuki p\pietruszka 1 sztuka
  • seler 1/4 sztuki
  • ziele angielskie
  • liśc laurowy
  • kiełbasa wędzona 200 gram
  • kapusta kiszona 300 gram
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na kapuśniak:

  1. Kapustę posiekać, podlać wodą dodać listek i zielę i dusić do miękkości
  2. Ugotowany wywar mięsny przecedzić, dodać pokrojoną  w plastry marchew, pietruszkę oraz seler, gotować do momentu aż warzywa będą miękkie - wtedy dodać kapustę, ponownie zagotować
  3. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć na patelni na rumiano, dodać do gotującej się  zupy
  4. Doprawić

Nasz polski kapuśniak gotowy, smacznego

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy