Kapuśniak z pieczonymi żeberkami

Kapuśniak z pieczonymi żeberkami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na kapuśniak. Pyszny kapuśniak, z dodatkiem pieczonego żeberka. Wspaniała zupa, wszystkim będzie smakować!

Składniki:

  • wywar warzywny 1,5 litra 
  • kapusta kiszona 1/2 kg 
  • żeberka wieprzowe 1 kg 
  • kminek 2 łyżeczki 
  • słonina 200 gram 
  • papryka słodka mielona 2 łyżki 
  • ziemniaki 5 sztuk 
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na kapuśniak w kilku krokach:

  1. Żeberka myję, osuszam, kroję na paski.
  2. W miseczce mieszam paprykę z kminkiem, wlewam olej, smaruję żeberka, układam na blaszce i piekę w piekarniku do miękkości( 1,5 godz.).
  3. Do wywaru warzywnego dodaję posiekaną kapustę i gotuję około 40 minut, ziemniaki kroję w drobną kostkę, dodaję do wywaru, słoninkę kroję w drobną kostkę i wytapiam na patelni, dodaję do zupy,  doprawiam solą i pieprzem, majerankiem.
  4. Porcję żeberka przekładam na talerz, zalewam kapuśniakiem, posypuję natką pietruszki.

Pyszny kapuśniak jest gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy