Panierowny kalafior.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Taki kalafior to bardzo smaczny dodatek np. do drugiego dania. Panierowany i smażony na maśle. Możemy go podać np. z ziemniaczkami i koperkiem. Polecam.
Składniki:
1 jajko
1 średni kalafior
około pół szklanki bułki tartej
masło lub margaryna do smażenia
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kalafior należy podzielić na różyczki, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i dokładnie wystudzić.
2. Jajko roztrzepać i posolić.
3. Wystudzony kalafior panierować w jajku, a następnie w bułce tartej.
4. Na patelni należy rozgrzać masło lub margarynę, następnie smażyć kalafior do zrumienienia ze wszystkich stron.
5. Usmażony osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać i smacznego.