Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym

Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pierś z kaczki jest miękka, soczysta i bardzo pyszna, podana z kaszą i sosem kurkowy tworzy przepyszne danie:)

Składniki:

  • 200g piersi z kaczki ze skórą
  • 125g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • Sos:
  • 200g kurek świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • natka z pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Przepis na sos kurkowy do kaczki:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle, dodać drobno pokrojone kurki, wlać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną, natkę z pietruszki, doprawić szczyptą soli i pieprzu do smaku. Wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.

2. Kasza do kaczki:
Kaszę jęczmienną ugotować według instrukcji na opakowaniu.

3. Przygotowanie kaczki
Umytą i oczyszczoną pierś z kaczki ponacinać od strony skóry w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Na zimnej patelni położyć piersi i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać do kosza). Gdy skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca, odwrócić na drugą stronę i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Następnie wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem przez kolejne 5 minut.


4. Po usmażeniu zdjąć mięso z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Następnie pokroić pierś na plastry, ułożyć na wcześniej przygotowanej kaszy i polać sosem kurkowym.

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy