Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Pieczona kaczka Kasi

print Drukuj
Pieczona kaczka Kasi

shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.3

3 oceny

Pieczona kaczka nie musi być trudna do zrobienia. Przy minimalnym wysiłku można zjeść cudownie aromatyczną pieczoną kaczkę Kasi. Oto przepis na kaczkę pieczoną. Życzę Wam smacznego!

składniki
  • 1 kaczka (pekińska/pekin)
  • pomarańcza
  • anyż gwiaździsty
  • laska cynamonu
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Przepis na kaczkę pieczoną:

  1. Odciąć końcówki skrzydeł oraz pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze środka jamy ciała i szyi, następnie spłukać kaczkę wewnątrz i na zewnątrz.
  2. Nakłuć skórę całej kaczki ostrym widelcem. Trzymając kaczkę nad zlewem polewamy ją wrzątkiem(skóra kaczki napina się pod wpływem temperatury).
  3. Po tym zabiegu suszymy kaczkę i nacieramy solą i pieprzem. Do środka kaczki wkładamy pół pomarańczy laskę cynamonu i anyż gwiaździsty. Zaszywamy sznureczkiem, żeby nam to wszystko nie uciekło podczas przekręcania kaczki.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220° C. Kaczkę pieczemy piersią do góry, 45 minut, a następnie przekręconą kolejne 45 minut.  Na koniec jeszcze raz obracamy i pieczemy kolejne 30minut . Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem folii - oto przepis jak upiec kaczkę! :)

Taką pieczoną kaczkę Kasi wcinamy bardzo często, a jak widać pieczenie kaczki nie jest trudne, więc polecam sprawdzony przepis.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!