Pieczona kaczka Kasi

Pieczona kaczka Kasi

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pieczona kaczka nie musi być trudna do zrobienia. Przy minimalnym wysiłku można zjeść cudownie aromatyczną pieczoną kaczkę Kasi. Oto przepis na kaczkę pieczoną. Życzę Wam smacznego!

Składniki:

  • 1 kaczka (pekińska/pekin)
  • pomarańcza
  • anyż gwiaździsty
  • laska cynamonu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na kaczkę pieczoną:

  1. Odciąć końcówki skrzydeł oraz pozbyć się nadmiaru tłuszczu ze środka jamy ciała i szyi, następnie spłukać kaczkę wewnątrz i na zewnątrz.
  2. Nakłuć skórę całej kaczki ostrym widelcem. Trzymając kaczkę nad zlewem polewamy ją wrzątkiem(skóra kaczki napina się pod wpływem temperatury).
  3. Po tym zabiegu suszymy kaczkę i nacieramy solą i pieprzem. Do środka kaczki wkładamy pół pomarańczy laskę cynamonu i anyż gwiaździsty. Zaszywamy sznureczkiem, żeby nam to wszystko nie uciekło podczas przekręcania kaczki.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220° C. Kaczkę pieczemy piersią do góry, 45 minut, a następnie przekręconą kolejne 45 minut.  Na koniec jeszcze raz obracamy i pieczemy kolejne 30minut . Wyjmujemy i odstawiamy na 10 minut pod przykryciem folii - oto przepis jak upiec kaczkę! :)

Taką pieczoną kaczkę Kasi wcinamy bardzo często, a jak widać pieczenie kaczki nie jest trudne, więc polecam sprawdzony przepis.

Smacznego!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy