Kaczka pieczona jest niezwykle pyszna,pięknie pachnie majerankiem i jabłkami.Polecam na niedzielny obiad.
1 kaczka o wadze około półtora kg
kilka jabłek
suszony majeranek
sól
1.Kaczkę oczyścić,umyć i dokładnie osuszyć.
2.Jabłka umyć,osuszyć,nastepnie przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.Tak przygotowane jabłka oprószyć majerankiem.
3.Do środka kaczki włożyć kilka połówek jabłek i spiąć wykałaczkami.
4.Kaczkę natrzeć solą i majerankiem i odstawić na około 1 godzinę w chłodne miejsce.
5.Po tym czasie kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec do miękkości i zrumienienia w temperaturze 180 stopni,przez około półtorej godziny.W trakcie pieczenia kaczkę polewać tłuszczem,który się wytapia.
6.Na 20 minut przed zakończeniem pieczenia obok kaczki ułożyć pozostałę jabłka i piec do miękkości.
7.Upieczoną kaczkę podawać z jabłkami.Smacznego.
Mięso kacze zapiekane z żurawiną oraz gruszkami
Pierś z kaczki podana na kaszy z sosem kurkowym
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu