Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem podana w bułeczkach.

Jajecznica z cebulą i szczypiorkiem podana w bułeczkach.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jajecznica to pyszne i szybkie rozwiązanie gdy mamy ochotę na ciepłe śniadanie lub kolację. Pachnąca szczypiorkiem. Wyjątkowo podałam ją w świeżych i pachnących bułeczkach. Uważam, że wyszło pysznie.

 

Składniki:

5 jajek

6 średnich cebul

4 bułki ( najlepiej kajzerki )

olej rzepakowy do smażenia

sól i pieprz do smaku

pół pęczka szczypiorku

szczypta ulubionej przyprawy (np.mielonego kminku, lubczyku, kolendry )

Sposób przygotowania:

1. Cebule obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, następnie dusić do miękkości na rozgrzanym oleju, w trakcie smażenia cebulę oprószyć solą, szybciej nam zmięknie. Należy uważać, żeby za mocno cebuli nie przypiec.

2. Szczypiorek umyć i dokładnie osuszyć, następnie drobno pokroić.

3. Z bułek ściąć wierzchy i wydrążyć środek.

4. Jajka lekko roztrzepać widelcem.

5. Jajka wlać do usmażonej cebuli, smażyć do uzyskania odpowiedniej konsystencji, mieszając przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą.

6. Na koniec dodać szczypiorek i wymieszać.

7. Gotową jajecznicę nałożyć do wydrążonych bułek. Można posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy