Od pewnego czasu bardzo polubiłam awokado, do tej pory najczęściej przygotowywałam z niego pasty. Dzisiaj postanowiłam przygotować jajecznicę i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna i zdrowa. Polecam na śniadanie lub kolację z kromeczką świeżego pieczywa.
pół dojrzałego awokado
2 jajka
sól i pieprz do smaku
1 płaska łyżka masła
sok z cytryny
dowolna ilość zieleniny: rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki
1. Miąższ awokado wyjąć łyżką i pokroić na mniejsze kawałki, następnie skropić odrobinkę sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.
2. Zieleninę umyć i dokładnie osuszyć, następnie drobno pokroić.
3. Na patelni rozgrzać masło, dać awokado i chwilkę przesmażyć, lekko zrumienić, ale nie przypiec za mocno.
4. Następnie dodać jajka lekko roztrzepane z solą i pieprzem do smaku, smażyć aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.
5. Gotową jajecznicę nakładać na talerze i posypywać zieleniną.
6. Podawać i smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu