Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Jagodzianki

print Drukuj
Jagodzianki

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

3 oceny

Jagodzianki to najlepsze bułeczki na świecie, mięciutkie i pachnące. Ja do ich przygotowania użyłam jagód kamczackich z własnego ogródka, ale z powodzeniem mogą to być borówki leśne lub amerykańskie. 

składniki

Ciasto:

  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jagody kamczackiej
sposób przygotowania

Przepis na jagodzianki:

  1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłego mleka i mąki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże i utarte jajka, mieszamy i stopniowo wlewając mleko i zagniatamy ciasto, na koniec dadajemy  stopione masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Jagody kamczackie myjemy i osuszamy, następnie rozgniatamy je widelcem ( najlepiej jest to zrobić przed samym wałkowaniem ciasta).
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty,następnie na każdy nakładamy porcje jagód i zwijamy bułeczki, zlepiając brzegi.
  6. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Upieczone bułeczki drożdżowe z jagodami są gotowe do podania. Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!