Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Jagodzianki

print Drukuj
Jagodzianki

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

3 oceny

Jagodzianki to najlepsze bułeczki na świecie, mięciutkie i pachnące. Ja do ich przygotowania użyłam jagód kamczackich z własnego ogródka, ale z powodzeniem mogą to być borówki leśne lub amerykańskie. 

składniki

Ciasto:

  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jagody kamczackiej
sposób przygotowania

Przepis na jagodzianki:

  1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłego mleka i mąki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże i utarte jajka, mieszamy i stopniowo wlewając mleko i zagniatamy ciasto, na koniec dadajemy  stopione masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Jagody kamczackie myjemy i osuszamy, następnie rozgniatamy je widelcem ( najlepiej jest to zrobić przed samym wałkowaniem ciasta).
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty,następnie na każdy nakładamy porcje jagód i zwijamy bułeczki, zlepiając brzegi.
  6. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Upieczone bułeczki drożdżowe z jagodami są gotowe do podania. Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!