Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Jagodzianki

print Drukuj
Jagodzianki

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

3 oceny

Jagodzianki to najlepsze bułeczki na świecie, mięciutkie i pachnące. Ja do ich przygotowania użyłam jagód kamczackich z własnego ogródka, ale z powodzeniem mogą to być borówki leśne lub amerykańskie. 

składniki

Ciasto:

  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jagody kamczackiej
sposób przygotowania

Przepis na jagodzianki:

  1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłego mleka i mąki. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około pół godziny w ciepłe miejsce.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do mąki dajemy wyrośnięte drożdże i utarte jajka, mieszamy i stopniowo wlewając mleko i zagniatamy ciasto, na koniec dadajemy  stopione masło i zagniatamy mięciutkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
  4. Jagody kamczackie myjemy i osuszamy, następnie rozgniatamy je widelcem ( najlepiej jest to zrobić przed samym wałkowaniem ciasta).
  5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty,następnie na każdy nakładamy porcje jagód i zwijamy bułeczki, zlepiając brzegi.
  6. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

Upieczone bułeczki drożdżowe z jagodami są gotowe do podania. Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!