Jagodzianka

Jagodzianka

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Gdy sezon w pełni, a jagody świeżo zebrane to przepis na jagodzianki musi być. Jagody połączone z kokosem to naprawdę pyszny deser! Polecam, bo rewelacja!

Składniki:

  • mąka 0,5 kg
  • żółtka 3 szt 
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki 
  • cukier 1/3 szklanki 
  • cukier waniliowy 1 opak. 
  • drożdże suche  1 opakowanie
  • dodatkowo :
  • wiórki kokosowe
  • jagody

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na jagodzianki, pyszny deser z kokosem:

  1. najpierw do misy robota wsypuję mąkę i drożdze, żółtka, cukry i wyrabiam hakiem na niskich obrotach dolewając co jakiś czas ciepłe mleko
  2. jak ciasto jest wyrobione ( trwa to około 5-7 minut), przykrywam je ściereczką i zostawiam na godzinę 
  3. teraz jagody płukam i osuszam
  4. a ciasto przekładam na blat, lekko podsypuję mąką, spłaszczam, wycinam krążki, które wkładam do foremek posmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką
  5. górę posypuję jagodami i wiórkami i zostawiam na 10 minut
  6. piekę w 180 stopniach 15 minut, a na koniec lukruję lub posypuję cukrem pudrem

Pyszne jagodzianki gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy