3-4 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką w razie czego uszykujmy więcej( wiem z własnego doświadczenia
3/4 szklanki + 3 łyżki cukru
łyżka cynamonu (nieobowiązkowa)
konfitura brzoskwiniowa
nasze jabłuszka, przekrawamy na 4 części, a potem kroimy na cieniutkie plasterki grubość 2-3mm.
W garnuszku zagotowujemy 3 szklanki wody z 3/4 szklanki cukru. Do takiego syropu wkładamy jabłka i gotujemy je na małym ogniu około 5-10 minut, aż wyraźnie zmiękną. Delikatnie odcedzamy je na sitku.
wszystko robimy bardzo ostrożnie.
ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2-3 cm. Na każdym paseczku lekko smarujemy naszą konfiturą, układamy kawałki jabłek tak, aby lekko na siebie zachodziły. . Pasek rolujemy i wkładamy do foremki. powinna nam powstać taka różyczka. aby było nam łatwiej możemy włożyć do foremek papierowych od muffinek. pieczemy 25 min w 200 stopniach, gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu