Polecam przepis na pyszną roladę pieczoną z jabłkami. Rolada z jabłkami pysznie pachnie owocami i cynamonem.
Przepis na roladę z jabłkami w kilku krokach:
Przygotowuję nadzienie:
1. Najpierw jabłka myję i osuszam, następnie obieram i usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki lub w plasterki. W garnku rozpuszczam masło i wrzucam jabłka, dodaję cukier i często mieszając duszę aż będą lekko miękkie, ale nie powinny być rozpadające się. Do uduszonych dodaję cynamon według własnego smaku i studzę.
Przygotowuję biszkopt:
2. Najpierw białka ubijam na sztwną pianę, nastepnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści. Dodaję żółtka, wodę i olej, chwilę ubijam. Na końcu wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam.
Przygotowuję do pieczenia:
3. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie rozkładam równomiernie wystudzone jabłka, a na jabłka ciasto biszkoptowe.
Piekę:
4. Następnie ciasto piekę przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Dla pewności sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Przygotowuję do podania:
5. Upieczone gorące ciasto wyjmuję na czystą ściereczkę, zwijam formując roladę, tak, żeby jabłka były w środku. Roladę studzę. Po tym czasie kroję w plastry, oprószam cukrem pudrem i podaję. Rolada jabłkowa gotowa.
Życzę smacznego :)
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Pierś z indyka pieczona z jabłkiem i żurawiną
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu