Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami.

print Drukuj
Biszkoptowa rolada pieczona z jabłkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
2.5

2 oceny

Polecam przepis na pyszną roladę pieczoną z jabłkami. Rolada z jabłkami pysznie pachnie owocami i cynamonem.

składniki
  • Składniki na biszkopt:
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na nadzienie do rolady:
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 6 dużych jabłek
  • cynamon mielony według uznania
  • 1 łyżeczka masła
  • Dodatkowy składnik:
  • cukier puder do oprószenia rolady
sposób przygotowania

Przepis na roladę z jabłkami w kilku krokach:

Przygotowuję nadzienie:

1. Najpierw jabłka myję i osuszam, następnie obieram i usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki lub w plasterki. W garnku rozpuszczam masło i wrzucam jabłka, dodaję cukier i często mieszając duszę aż będą lekko miękkie, ale nie powinny być rozpadające się. Do uduszonych dodaję cynamon według własnego smaku i studzę.

Przygotowuję biszkopt:

2. Najpierw białka ubijam na sztwną pianę, nastepnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści. Dodaję żółtka, wodę i olej, chwilę ubijam. Na końcu wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam.

Przygotowuję do pieczenia:

3. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie rozkładam równomiernie wystudzone jabłka, a na jabłka ciasto biszkoptowe.

Piekę:

4. Następnie ciasto piekę przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Dla pewności sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone.

Przygotowuję do podania:

5. Upieczone gorące ciasto wyjmuję na czystą ściereczkę, zwijam formując roladę, tak, żeby jabłka były w środku. Roladę studzę. Po tym czasie kroję w plastry, oprószam cukrem pudrem i podaję. Rolada jabłkowa gotowa.

Życzę smacznego :)

Ocena:
2.5
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!