Jabłka zapiekane pod kruszonką.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Takie jabłka to bardzo pyszna propozycja na deser lub podwieczorek. Jabłka oprószone cynamonem z pyszną kruszonką. Mnie najbardziej smakują na gorąco, ale można też podać na zimno. Zapraszam:)
Składniki:
Kruszonka:
2 łyżki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
niepełna szklanka mąki pszennej
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
cynamon mielony według uznania
1 łyżka cukru pudru
około 1 kg twardych jabłek
Sposób przygotowania:
1. Formę do zapiekania posmarować masłem.
2. Jabłka umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, następnie obrać i pokroić w ćwiartki lub na grube plastry. Następnie przygotowane jabłka ułożyć w formie. Cukier puder wymieszać z cynamonem i oprószyć nim jabłka.
3. Składniki na kruszonkę przełożyć miski i rozcierać opuszkami palców, tak żeby powstały grudki. Przygotowaną kruszoną posypać jabłka.
4. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka się upiecze.
5. Podawać i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Jabłka pod kruszonką z musli.
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować oto takie pieczone jabłka z kruszonką. Upieczone musli pysznie chrup...Jabłka zapiekane pod kruszonką.
Takie jabłka to bardzo pyszna propozycja na deser lub podwieczorek. Jabłka oprószone cynamonem z pyszną kruszonką...Zobacz więcej przepisów na: