Jabłka zapiekane pod kruszonką.

Jabłka zapiekane pod kruszonką.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie jabłka to bardzo pyszna propozycja na deser lub podwieczorek. Jabłka oprószone cynamonem z pyszną kruszonką. Mnie najbardziej smakują na gorąco, ale można też podać na zimno. Zapraszam:)

Składniki:

Kruszonka:

2 łyżki cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

niepełna szklanka mąki pszennej

 

Dodatkowo:

masło do posmarowania formy

cynamon mielony według uznania

1 łyżka cukru pudru

około 1 kg twardych jabłek

Sposób przygotowania:

1. Formę do zapiekania posmarować masłem.

2. Jabłka umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, następnie obrać i pokroić w ćwiartki lub na grube plastry. Następnie przygotowane jabłka ułożyć w formie. Cukier puder wymieszać z cynamonem i oprószyć nim jabłka.

3. Składniki na kruszonkę przełożyć  miski i rozcierać opuszkami palców, tak żeby powstały grudki. Przygotowaną kruszoną posypać jabłka.

4. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka się upiecze.

5. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy