Domowe burgery


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen

Ilość porcji: 8
Przepis na domowe hamburgery. Macie ochotę na coś pysznego? Jeżeli tak, to zapraszam na pyszne domowe burgery.
Składniki:
- Rozczyn na bułki:
- 2 łyżeczki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- Ciasto na bułeczki:
- 1 jajko
- pół kilo mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- około 1 szklanka ciepłego mleka
- Składniki na mięso:
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
- 30 dag fileta drobiowego
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
- Sos:
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 5 łyżek majonezu
- Dodatkowe składniki:
- 20 dag sera żółtego
- 4 liście kapusty pekińskiej
- olej do smażenia
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- masło do posmarowania blaszki
Sposób przygotowania:
Przepis na domowe hamburgery w kilku krokach:
- Piekę bułki: drożdże rozcieram z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Do mąki dodaję sól, rozczyn, wbijam jajko i stopniowo wlewając ciepłe miejsce zagniatam ciasto.
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielę na 8 części i formuję okrągłe bułki, układam je na blaszce posmarowanej masłem i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Po tym czasie piekę około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
- Przygotowwuję mięso: mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszam. Następnie mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszam.
- Formuję 8 okrągłych i płaskich kotletów, obtaczam je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażę na rozgrzanym oleju do miękkości i zruminienia. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Składniki sosu dokładnie mieszam. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście kapusty płuczę i dokładnie osuszam, następnie odrywam zielone części.
- Bułki rozkrawam, nakładam liście kapusty, mięso, polewam sosem, posypuję serem i nakładam wierzch bułki.
Domowe burgery gotowe, podaję i życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Domowe burgery
Przepis na domowe hamburgery. Macie ochotę na coś pysznego? Jeżeli tak, to zapraszam na pyszne domowe burgery.
Domowe burgery drobiowe
Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodz...
Hamburger z mielonych żołądków drobiowych
Przepis na domowe hamburgery. A może by tak kotlet do hamburgerów zrobić z żołądków drobionych mielonych??...Zobacz więcej przepisów na:
Hamburger

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.