Polecamy dzisiaj:

Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Domowe burgery

print Drukuj
Domowe burgery

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

3 oceny

Przepis na domowe hamburgery. Macie ochotę na coś pysznego? Jeżeli tak, to zapraszam na pyszne domowe burgery.

składniki
  • Rozczyn na bułki:
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • Ciasto na bułeczki:
  • 1 jajko
  • pół kilo mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • Składniki na mięso:
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
  • 30 dag fileta drobiowego
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  •  
  • Sos:
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 5 łyżek majonezu
  • Dodatkowe składniki:
  • 20 dag sera żółtego
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszki
sposób przygotowania

Przepis na domowe hamburgery w kilku krokach:

  1. Piekę bułki: drożdże rozcieram z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Do mąki dodaję sól, rozczyn, wbijam jajko i stopniowo wlewając ciepłe miejsce zagniatam ciasto.
  2. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielę na 8 części i formuję okrągłe bułki, układam je na blaszce posmarowanej masłem i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Po tym czasie piekę około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
  3. Przygotowwuję mięso: mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszam. Następnie mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszam.
  4. Formuję 8 okrągłych i płaskich kotletów, obtaczam je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażę na rozgrzanym oleju do miękkości i zruminienia. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  5. Składniki sosu dokładnie mieszam. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście kapusty płuczę i dokładnie osuszam, następnie odrywam zielone części.
  6. Bułki rozkrawam, nakładam liście kapusty, mięso, polewam sosem, posypuję serem i nakładam wierzch bułki.

Domowe burgery gotowe, podaję i życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!