Domowe burgery
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 8
Przepis na domowe hamburgery. Macie ochotę na coś pysznego? Jeżeli tak, to zapraszam na pyszne domowe burgery.
Składniki:
- Rozczyn na bułki:
- 2 łyżeczki cukru
- pół szklanki ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- Ciasto na bułeczki:
- 1 jajko
- pół kilo mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- około 1 szklanka ciepłego mleka
- Składniki na mięso:
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
- 30 dag fileta drobiowego
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- pieprz czarny mielony do smaku
- sól do smaku
- Sos:
- pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 5 łyżek majonezu
- Dodatkowe składniki:
- 20 dag sera żółtego
- 4 liście kapusty pekińskiej
- olej do smażenia
- mąka pszenna do posypania stolnicy
- masło do posmarowania blaszki
Sposób przygotowania:
Przepis na domowe hamburgery w kilku krokach:
- Piekę bułki: drożdże rozcieram z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Do mąki dodaję sól, rozczyn, wbijam jajko i stopniowo wlewając ciepłe miejsce zagniatam ciasto.
- Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielę na 8 części i formuję okrągłe bułki, układam je na blaszce posmarowanej masłem i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Po tym czasie piekę około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
- Przygotowwuję mięso: mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszam. Następnie mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszam.
- Formuję 8 okrągłych i płaskich kotletów, obtaczam je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażę na rozgrzanym oleju do miękkości i zruminienia. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Składniki sosu dokładnie mieszam. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście kapusty płuczę i dokładnie osuszam, następnie odrywam zielone części.
- Bułki rozkrawam, nakładam liście kapusty, mięso, polewam sosem, posypuję serem i nakładam wierzch bułki.
Domowe burgery gotowe, podaję i życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Hamburger z mielonych żołądków drobiowych
Przepis na domowe hamburgery. A może by tak kotlet do hamburgerów zrobić z żołądków drobionych mielonych??...Domowe burgery drobiowe
Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodz...Domowe burgery
Przepis na domowe hamburgery. Macie ochotę na coś pysznego? Jeżeli tak, to zapraszam na pyszne domowe burgery.Zobacz więcej przepisów na: