Domowe burgery

Domowe burgery

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na domowe hamburgery. Macie ochotę na coś pysznego? Jeżeli tak, to zapraszam na pyszne domowe burgery.

Składniki:

  • Rozczyn na bułki:
  • 2 łyżeczki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • Ciasto na bułeczki:
  • 1 jajko
  • pół kilo mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • Składniki na mięso:
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
  • 30 dag fileta drobiowego
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  •  
  • Sos:
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 5 łyżek majonezu
  • Dodatkowe składniki:
  • 20 dag sera żółtego
  • 4 liście kapusty pekińskiej
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszki

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe hamburgery w kilku krokach:

  1. Piekę bułki: drożdże rozcieram z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce. Do mąki dodaję sól, rozczyn, wbijam jajko i stopniowo wlewając ciepłe miejsce zagniatam ciasto.
  2. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielę na 8 części i formuję okrągłe bułki, układam je na blaszce posmarowanej masłem i odstawiam jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby podrosły. Po tym czasie piekę około 35-40 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia.
  3. Przygotowwuję mięso: mięso oczyszczam, myję i dokładnie osuszam. Następnie mielę w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijam jajko, dodaję bułkę tartą i przyprawy, dokładnie mieszam.
  4. Formuję 8 okrągłych i płaskich kotletów, obtaczam je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażę na rozgrzanym oleju do miękkości i zruminienia. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  5. Składniki sosu dokładnie mieszam. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście kapusty płuczę i dokładnie osuszam, następnie odrywam zielone części.
  6. Bułki rozkrawam, nakładam liście kapusty, mięso, polewam sosem, posypuję serem i nakładam wierzch bułki.

Domowe burgery gotowe, podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy