Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Domowe burgery drobiowe

print Drukuj
Domowe burgery drobiowe

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodzielnie, więc jest dużo zdrowiej od kupnych i dużo pyszniej. Polecam nawet na obiad.

składniki

Bułki:

3 dag drożdży

5 dag masła

3 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

 

Dodatkowo do bułek:

ziarna sezamu (  około 2-3 łyżki )

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 jajko

 

Mięso:

2 jajka

1 bułka namoczona i odciśnięta

podwójny filet z kurczaka

sól ziołowa do smaku

pieprz do smaku

olej do smażenia

bułka tarta do obtaczania

 

Dodatki:

6 plastrów dowolnego sera żółtego

kilka liści zielonej sałaty

1 ogórek zielony

1 duży pomidor

1 cebula

ketchup, majonez do smaku

 

sposób przygotowania

1.  Bułki: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Następnie do mąki dodajemy sól, masło i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

2. Pieczenie: Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Sezam lekko dociskamy do bułek. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.

3. Mięso: Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i mielimy w maszynce razem z bułką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy formujemy okrągłe płaskie krążki i obtaczamy w bułce tartej. Krążki mięsa smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do miękkości i zrumienienia mięsa.

4. Dodatki: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.

5. Podanie: Upieczone bułki przekrawamy na połowę i nakładamy według uznania: warzywa, mięso, ser i ketchup lub majonez.

6. Podajemy i smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!