Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Domowe burgery drobiowe

print Drukuj
Domowe burgery drobiowe

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodzielnie, więc jest dużo zdrowiej od kupnych i dużo pyszniej. Polecam nawet na obiad.

składniki

Bułki:

3 dag drożdży

5 dag masła

3 szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka soli

2 łyżki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

 

Dodatkowo do bułek:

ziarna sezamu (  około 2-3 łyżki )

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 jajko

 

Mięso:

2 jajka

1 bułka namoczona i odciśnięta

podwójny filet z kurczaka

sól ziołowa do smaku

pieprz do smaku

olej do smażenia

bułka tarta do obtaczania

 

Dodatki:

6 plastrów dowolnego sera żółtego

kilka liści zielonej sałaty

1 ogórek zielony

1 duży pomidor

1 cebula

ketchup, majonez do smaku

 

sposób przygotowania

1.  Bułki: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Następnie do mąki dodajemy sól, masło i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.

2. Pieczenie: Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Sezam lekko dociskamy do bułek. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.

3. Mięso: Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i mielimy w maszynce razem z bułką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy formujemy okrągłe płaskie krążki i obtaczamy w bułce tartej. Krążki mięsa smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do miękkości i zrumienienia mięsa.

4. Dodatki: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.

5. Podanie: Upieczone bułki przekrawamy na połowę i nakładamy według uznania: warzywa, mięso, ser i ketchup lub majonez.

6. Podajemy i smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!