Domowe burgery drobiowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 6
Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodzielnie, więc jest dużo zdrowiej od kupnych i dużo pyszniej. Polecam nawet na obiad.
Składniki:
Bułki:
3 dag drożdży
5 dag masła
3 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
Dodatkowo do bułek:
ziarna sezamu ( około 2-3 łyżki )
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
Mięso:
2 jajka
1 bułka namoczona i odciśnięta
podwójny filet z kurczaka
sól ziołowa do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania
Dodatki:
6 plastrów dowolnego sera żółtego
kilka liści zielonej sałaty
1 ogórek zielony
1 duży pomidor
1 cebula
ketchup, majonez do smaku
Sposób przygotowania:
1. Bułki: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce żeby ruszyły. Następnie do mąki dodajemy sól, masło i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto na stolnicy posypanej mąką, przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Tak wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy 6 okrągłych bułek. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
2. Pieczenie: Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Sezam lekko dociskamy do bułek. Na dole piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z gorącą wodą. Bułki wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, do zrumienienia.
3. Mięso: Mięso myjemy, dokładnie osuszamy i mielimy w maszynce razem z bułką. Do zmielonej masy dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą ziołową. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy formujemy okrągłe płaskie krążki i obtaczamy w bułce tartej. Krążki mięsa smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do miękkości i zrumienienia mięsa.
4. Dodatki: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy, następnie obieramy i kroimy w plasterki.
5. Podanie: Upieczone bułki przekrawamy na połowę i nakładamy według uznania: warzywa, mięso, ser i ketchup lub majonez.
6. Podajemy i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Domowe burgery
Przepis na domowe hamburgery. Macie ochotę na coś pysznego? Jeżeli tak, to zapraszam na pyszne domowe burgery.Hamburger z mielonych żołądków drobiowych
Przepis na domowe hamburgery. A może by tak kotlet do hamburgerów zrobić z żołądków drobionych mielonych??...Domowe burgery drobiowe
Pracy mnóstwo jest przy takich burgerach, ale warto się poświęcić i je przygotować. Wszystko przygotowałam samodz...Zobacz więcej przepisów na: