Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Podgrzybki w marynacie korzennej

print Drukuj
Podgrzybki w marynacie korzennej

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.2

6 ocen

Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzyby marynowane! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na podgrzybki w marynacie korzennej. Moje podgrzybki w marynacie korzennej są przebojem nie tylko w mojej spiżarni, ale również u moich znajomych, którym wyjawiłam ten przepis!

składniki
  • nieduże podgrzybki - ½ kg
  • ocet winny z białego wina (do wypełnienia słoików z grzybami)
  • cebule - 2 główki
  • ziarna pieprzu i kolendry
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • cukier
  • sól
sposób przygotowania

A oto przepis na podgrzybki w marynacie korzennej

  1. Grzyby oczyszczam i dokładnie myję.
  2. Wrzucam je na osolony wrzątek na ok. 20 min. , po czym odcedzam.
  3. Zalewam grzyby octem winnym w glinianym garnku lub słoju i pozostawiam je na 2 tygodnie.
  4. Osączam i przekładam grzyby do uprzednio wyparzonych słoików, dodaję po plasterku cebuli, liść laurowy, ziarna ziela, pieprzu i kolendry.
  5. Świeży ocet winny zagotowuję z solą i cukrem w proporcji po łyżeczce cukru i soli na litr octu.
  6. Zalewam grzyby w słoikach gorącą zalewą, słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Pasteryzuję przez ok. 10 min. Grzyby marynowane gotowe.

Podgrzybki w marynacie korzennej są doskonałą przystawką do zimowych posiłków. Dzięki marynowaniu przez 2 tygodnie mają wyjątkowy smak i aromat.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!