Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Podgrzybki w marynacie korzennej

print Drukuj
Podgrzybki w marynacie korzennej

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.2

6 ocen

Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzyby marynowane! Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na podgrzybki w marynacie korzennej. Moje podgrzybki w marynacie korzennej są przebojem nie tylko w mojej spiżarni, ale również u moich znajomych, którym wyjawiłam ten przepis!

składniki
  • nieduże podgrzybki - ½ kg
  • ocet winny z białego wina (do wypełnienia słoików z grzybami)
  • cebule - 2 główki
  • ziarna pieprzu i kolendry
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • cukier
  • sól
sposób przygotowania

A oto przepis na podgrzybki w marynacie korzennej

  1. Grzyby oczyszczam i dokładnie myję.
  2. Wrzucam je na osolony wrzątek na ok. 20 min. , po czym odcedzam.
  3. Zalewam grzyby octem winnym w glinianym garnku lub słoju i pozostawiam je na 2 tygodnie.
  4. Osączam i przekładam grzyby do uprzednio wyparzonych słoików, dodaję po plasterku cebuli, liść laurowy, ziarna ziela, pieprzu i kolendry.
  5. Świeży ocet winny zagotowuję z solą i cukrem w proporcji po łyżeczce cukru i soli na litr octu.
  6. Zalewam grzyby w słoikach gorącą zalewą, słoiki zakręcam i odwracam do góry dnem. Pasteryzuję przez ok. 10 min. Grzyby marynowane gotowe.

Podgrzybki w marynacie korzennej są doskonałą przystawką do zimowych posiłków. Dzięki marynowaniu przez 2 tygodnie mają wyjątkowy smak i aromat.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!