Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

print Drukuj
Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Shutterstock.com

Ocena:
3.3

19 ocen

Nie ma jesieni bez przetworów i marynat. A jeżeli marynaty - to oczywiście marynowane grzyby! Moim przebojem są grzyby w marynacie słodko-kwaśnej. Marynata słodko-kwaśna pasuje do różnych gatunków grzybów: prawdziwków, kurek, podgrzybków. Ważne jest jednak, żeby grzyby były małe i zdrowe. Wtedy marynata słodko-kwaśna najlepiej smakuje i mamy najsmaczniejsze grzyby marynowane!  

składniki
  • grzyby
  • sól

Do każdego słoika:

  • cebula - 1 plaster
  • listek laurowy - 2-3 szt.
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • czarny pieprz -  3 ziarenka

Marynata:

  • ocet - 450 ml
  • woda - 50 ml
  • cukier - ½ kg
sposób przygotowania

A oto przepis na grzyby w marynacie słodko-kwaśnej w kilku krokach:

  1. Oczyść i umyj grzyby.
  2. Przełóż grzyby do garnka, zalej wodą i przypraw solą.
  3. Gotuj grzyby na wolnym ogniu, ok. 40 minut.
  4. W tym czasie, do czystych i wyparzonych słoików włóż na dno plasterek cebuli, 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz liście laurowe.
  5. Wymieszaj składniki zalewy, aż do rozpuszczenia cukru, następnie zagotuj i odstaw.
  6. Odcedź grzyby i wkładaj gorące do słoików.
  7. Zalej grzyby gorącą zalewą, mocno dokręć wieczka i ustaw do góry dnem do wystygnięcia. Mamy grzyby marynowane.

Pora grzybobrania jeszcze trwa. Nie czekaj więc dłużej i poszukaj grzybów, które w słodko-kwaśnej marynacie będą smakować doskonale. A w zimę, gdy się otworzy takie grzyby marynowane ... ech, delicje... :)

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!