Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Grzyby w occie na zimę

print Drukuj
Grzyby w occie na zimę

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.4

20 ocen

Gdy jesień w pełni to wiadomo, ze nastał właśnie czas na grzyby w occie. Uwielbiam chodzić po lesie i zbierać grzyby w leniwą niedzielę :) A później czas na marynowane grzyby. Bo nie ma to jak grzyby w occie jako przystawka np na świąteczny stół :) Przepis na grzyby w occie jest łatwy, więc do dzieła!

składniki
  • kilogram grzybów najlepiej prawdziwki
  • sól
  • woda do zalania w garnku i gotowania
  • Zalewa octowa do marynowanych grzybów:
  • ok. pół szklanki octu
  • łyżka soli
  • dwie szklanki wody
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • łyżeczka gorczycy
  • dwa liście laurowe
  • trzy ziarnka ziela angielskiego
  • dwie nieduże cebule
sposób przygotowania

Przepis na grzyby w occie w kilku krokach:

  1. Staram się zbierać małe grzyby (choć oczywiście zbiera się to co jest :), ale małe smakują najlepiej) i po przyjsciu z grzybobrania zabieram sie za nasze grzyby w occie.
  2. Oczyszczam grzyby, myję, kroję i obgotowuję w niedużej ilosci posolonej wody przez około 10 minut.
  3. W tzw. międzyczasie, gdy grzyby się obgotowują, przygotowuję zalewę octową. Obieram i kroję w piórka cebule i wrzucam je do garnka z wodą, octem oraz przyprawami. Całość gotuję.
  4. Gdy grzyby już są obgotowane to płuczę je pod bieżącą, zimną wodą i upycham w słoiczkach. Pamiętajmy, ze słoiczki trzeba wcześniej przygotować czyli w moim przypadku wyparzyć.
  5. Zalewam gorącą zalewą octową grzyby w słoikach i dokładnie zamykam.
  6. Teraz pora na spasteryzowanie, więc w dużym garnku układam słoiczki do góry dnem i gotuję tak z kwadrans.
  7. Pora na ostygnięcie i do piwnicy czy spiżarki, żeby czekały na swoją porę :)

Prawda, zę przepis na grzyby w occie nie taki straszny? :) Więc do dzieła i smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!