Co możemy dodać do grzańca:
Imbir – wpływa korzystnie na krążenie i trawienie
Cynamon – dzięki tej przyprawie można uniknąć wzdęć, biegunki.
Gałka muszkatołowa – pozytywnie wpływa na trawienie
Goździki – mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne
Przygotowanie grzańca nie powinno przysporzyć trudności nawet osobie, która nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu.
Najważniejszy jest podstawowy składnik piwo lub wino. Jeśli używamy wina to wyłącznie czerwone półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli piwo – koniecznie jasne pełne.Święta zasada. Grzańca nie wolna zagotować! Maksymalna temperatura to 80 stopni C. A więc daleko do wrzenia.
Podczas podgrzewania dodajemy przyprawy. Podstawowe: goździki, cynamon, szczypta imbiru, coś do osłodzenia, miód lub cukier.
Zachęcam do eksperymentowania. Dozwolone są suszone owoce, ziele angielskie, kardamon, migdały, rodzynki. Idealnie pasuje też skórka pomarańczowa.
Życzę pysznego grzańca!
Drukuj
Grzaniec – przepis na grzaniec z piwa
Gdy za oknem jest ciemno, pada i wieje to nie ma nic lepszego niż na poprawę humoru niż grzaniec. Trzeba uważać z ilością, wszak grzaniec to napój alkoholowy. Ale jedna szklanka grzanego piwa nie zaszkodzi zdrowiu a ja twierdzę nawet, że pomoże :)
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Nalewka z aronii
Każdy z nas przygotowuje jakieś przetwory. Ja zajmuję się wyłącznie nalewkami i bardzo lubię w tej materii eksperymentować. Nalewka z aronii wg mojego przepisu jest rewelacyjna. Polecam ją szczególnie na wzmocnienie i przeziębienia. Można ją wykonać ze świeżych i mrożonych owoców, wg uznania. I w każdym wypadku nasza nalewka z aronii będzie doskonała.
Kompot z suszu
Kompot z suszu absolutnie musi się znaleźć na wigilijnym stole. Dla mnie kompot z suszu jest też wybawieniem po wielkim obżarstwie świątecznym. Wigilijny kompot z suszu jest aromatyczny, smaczny i prosty w wykonaniu.
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku! ×