Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Grzaniec z wina

print Drukuj
Grzaniec z wina

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.5

4 oceny

Grzaniec z wina jest znany na ziemiach polskich mniej więcej od XVI wieku. Dawniej grzaniec uchodził za lekarstwo i był skutecznym antidotum na wszelkie przeziębienia. Dziś też grzaniec smakuje najlepiej, gdy za oknem pogoda raczej niezachęcająca do spacerów.

składniki
  • wino - ilość zalezy od nas, zwykle 0,7 l
  • cynamon
  • plasterek pomarańczy
  • szczypta imbiru
  • kilka goździków
sposób przygotowania

Chociaż przepis na grzaniec jest wyjątkowo prosty, piwo lub wino oraz przyprawy, to jednak w doborze tych ostatnich jest źródło sukcesu. Idealny grzaniec to idealna kompozycja przypraw. Także dzięki przyprawom grzaniec zyskał kiedyś miano lekarstwa.

Co możemy dodać do grzańca:
Imbir – wpływa korzystnie na krążenie i trawienie
Cynamon – dzięki tej przyprawie można uniknąć wzdęć, biegunki.
Gałka muszkatołowa – pozytywnie wpływa na trawienie
Goździki – mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

Przygotowanie grzańca nie powinno przysporzyć trudności nawet osobie, która nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu.

Najważniejszy jest podstawowy składnik piwo lub wino. Jeśli używamy wina to wyłącznie czerwone półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli piwo – koniecznie jasne pełne.

Święta zasada. Grzańca nie wolna zagotować! Maksymalna temperatura to 80 stopni C. A więc daleko do wrzenia.

Podczas podgrzewania dodajemy przyprawy. Podstawowe: goździki, cynamon, szczypta imbiru, coś do osłodzenia, miód lub cukier.

Zachęcam do eksperymentowania. Dozwolone są suszone owoce, ziele angielskie, kardamon, migdały, rodzynki. Idealnie pasuje też skórka pomarańczowa.

Życzę pysznego grzańca!

Ocena:
4.5
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!