Grzaniec z wina

Grzaniec z wina

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Grzaniec z wina jest znany na ziemiach polskich mniej więcej od XVI wieku. Dawniej grzaniec uchodził za lekarstwo i był skutecznym antidotum na wszelkie przeziębienia. Dziś też grzaniec smakuje najlepiej, gdy za oknem pogoda raczej niezachęcająca do spacerów.

Składniki:

  • wino - ilość zalezy od nas, zwykle 0,7 l
  • cynamon
  • plasterek pomarańczy
  • szczypta imbiru
  • kilka goździków

Sposób przygotowania:

Chociaż przepis na grzaniec jest wyjątkowo prosty, piwo lub wino oraz przyprawy, to jednak w doborze tych ostatnich jest źródło sukcesu. Idealny grzaniec to idealna kompozycja przypraw. Także dzięki przyprawom grzaniec zyskał kiedyś miano lekarstwa.

Co możemy dodać do grzańca:
Imbir – wpływa korzystnie na krążenie i trawienie
Cynamon – dzięki tej przyprawie można uniknąć wzdęć, biegunki.
Gałka muszkatołowa – pozytywnie wpływa na trawienie
Goździki – mają działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne

Przygotowanie grzańca nie powinno przysporzyć trudności nawet osobie, która nie spędza w kuchni zbyt wiele czasu.

Najważniejszy jest podstawowy składnik piwo lub wino. Jeśli używamy wina to wyłącznie czerwone półwytrawne lub półsłodkie. Jeśli piwo – koniecznie jasne pełne.

Święta zasada. Grzańca nie wolna zagotować! Maksymalna temperatura to 80 stopni C. A więc daleko do wrzenia.

Podczas podgrzewania dodajemy przyprawy. Podstawowe: goździki, cynamon, szczypta imbiru, coś do osłodzenia, miód lub cukier.

Zachęcam do eksperymentowania. Dozwolone są suszone owoce, ziele angielskie, kardamon, migdały, rodzynki. Idealnie pasuje też skórka pomarańczowa.

Życzę pysznego grzańca!

Autor: Piotrek

Polecamy również

grzaniec-z-wina

Grzaniec z wina

Grzaniec z wina jest znany na ziemiach polskich mniej więcej od XVI wieku. Dawniej grzaniec uchodził za lekarstwo i...
grzaniec-przepis-na-grzaniec-z-piwa

Grzaniec – przepis na grzaniec z piwa

Gdy za oknem jest ciemno, pada i wieje to nie ma nic lepszego niż na poprawę humoru niż grzaniec. Trzeba uważać z ilości...

Zobacz więcej przepisów na:

Grzaniec

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy