20 dag pokruszonych herbatników
13 dag margaryny
2 łyżki płynnego miodu
Masa z kaszy manny:
1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
20 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
Wierzch:
1 galaretka truskawkowa
½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Na początku zróbmy ciasto, margarynę roztopmy wraz z miodem i połączmy z resztą skłandików. Ciasto dajmy do tortownicy o średnicy 24 cm .
Przygotujmy masę grysikową: mleko, margarynę i cukier zagotoujemy. Wsypujemy kaszę. Gotujemy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Masę dajemy na ciasto i dajemy do lodówki żeby masa dokładnie zastygła.
Wierzch robimy nastepujaco:galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzącej wody, odstawiamy, aby lekko przestygła. Do jakiegoś naczynia wlewamy galaretke i jak zastygnie wycinamy z niej serca różnymi wielokościowo foremkami. Układamy je na masie . Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy ją i dokładnie rozpuszczamy. W trakcie podgrzewania można dolać około 4-5 łyżek mleka. Wlewamy żelatynę do mleka. Mlekiem zalewamy serca tak aby ich nie przykryć całych. Wkładamy do lodówki.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu