20 dag pokruszonych herbatników
13 dag margaryny
2 łyżki płynnego miodu
Masa z kaszy manny:
1 szklanka kaszy manny
1 litr mleka
20 dag margaryny
3/4 szklanki cukru
Wierzch:
1 galaretka truskawkowa
½ szklanki mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody
Na początku zróbmy ciasto, margarynę roztopmy wraz z miodem i połączmy z resztą skłandików. Ciasto dajmy do tortownicy o średnicy 24 cm .
Przygotujmy masę grysikową: mleko, margarynę i cukier zagotoujemy. Wsypujemy kaszę. Gotujemy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Masę dajemy na ciasto i dajemy do lodówki żeby masa dokładnie zastygła.
Wierzch robimy nastepujaco:galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklance wrzącej wody, odstawiamy, aby lekko przestygła. Do jakiegoś naczynia wlewamy galaretke i jak zastygnie wycinamy z niej serca różnymi wielokościowo foremkami. Układamy je na masie . Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, następnie podgrzewamy ją i dokładnie rozpuszczamy. W trakcie podgrzewania można dolać około 4-5 łyżek mleka. Wlewamy żelatynę do mleka. Mlekiem zalewamy serca tak aby ich nie przykryć całych. Wkładamy do lodówki.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu